Podcasten over nieuwe films

Juist op het moment dat de hype rondom podcasting – het aanbieden van audiobestanden via internet – lijkt te zijn overgewaaid, komt de Filmkrant met een eigen online -discussieprogramma.

Op de website van Nederlands grootste filmmagazine kun je sinds november elke week een recensie van een nieuwe bioscooprelease downloaden en deze beluisteren op je computer of MP3-speler. In gesprekken van ongeveer een kwartier filosoferen Filmkrant-recensenten onder leiding van Jeroen Stout er flink op los en komen vaak tot interessante en verrassende inzichten.

Toch krijg je bij Filmkrant-podcast een beetje het gevoel dat je meeluistert met een privé-gesprek tussen filmjournalisten. De discussies zijn droog en naar binnen gericht, en de sprekers lijken het publiek te zijn vergeten.

Ook schort het nogal aan de technische uitvoering van de podcast: op de site wordt nergens uitgelegd hoe je je kunt abonneren, de uitzendingen zijn niet terug te vinden in iTunes en de geluidskwaliteit is hier en daar ronduit belabberd.

Ongetwijfeld zijn dit de kinderziektes van een beginnende podcast, maar mochten de producenten van de Filmkrant om inspiratie verlegen zitten, dan zouden ze eens moeten luisteren naar een van de betere filmpodcasts voorhanden: filmspotting. In een wekelijkse show van ruim een uur bespreken twee vaste presentatoren een film, behandelen ze reacties van luisteraars en eindigen ze met een top vijf van films rondom een bepaald thema. Toegankelijk, vlot geproduceerd en gepresenteerd, en met plezier gemaakt.

filmkrant.nlwww.filmspotting.net of zoek op ‘filmspotting’ in iTunes.