‘Pakistanen willen aftreden van Musharraf’

Uit de eerste uitgebreide opiniepeiling sinds de Pakistaanse president Pervez Musharraf op 3 november de noodtoestand uitriep, blijkt dat 67 procent van de Pakistanen wil dat hij onmiddellijk aftreedt. 70 procent zegt bij de parlementsverkiezingen van 8 januari niet op zijn partij te zullen stemmen. Eveneens 70 procent vindt dat het met Pakistan de verkeerde kant op gaat.

De Amerikaanse non-profitorganisatie International Republican Institute, gelieerd aan de Republikeinse partij, ondervroeg 3.520 mannen en vrouwen in 51 districten van de vier provincies.

Van de respondenten was 70 procent tegen de uitroeping van de noodtoestand, en was zeker 70 procent tegen de maatregelen die Musharraf onder die noodtoestand trof. Grootste tegenstand was er met 77 procent tegen het huisarrest van opperrechter Iftikhar Chaudhry en andere leden van het Hooggerechtshof. Tweederde denkt dat Musharraf de noodtoestand heeft ingesteld uit vrees dat het Hooggerechtshof zijn kandidatuur voor de inmiddels door hem gewonnen presidentsverkiezing ongeldig zou verklaren. Een kwart gelooft Musharrafs argument dat de maatregel nodig was in de strijd tegen moslimterreur.

Belangrijke kanttekening bij het rapport is dat de peiling plaatshad tussen 19 en 28 november. De afstand die Musharraf sindsdien heeft gedaan van zijn dubbelfunctie als legerleider en de aangekondigde opheffing van de noodtoestand, morgen, zijn niet opgenomen in het onderzoek.

Uit de peiling blijkt dat niet de politieke spanning, maar de economie het belangrijkste thema is voor de kiezer. Inflatie en werkloosheid vormen de grootste zorg.

Bij de vraag wie de beste leider voor Pakistan is, komt Bhutto het beste uit de bus, met 31 procent. Sharif krijgt de steun van 25 procent, Musharraf van 23 procent. De alliantie van fundamentalistisch-islamitische partijen MMA wordt door 3 procent gesteund. De alliantie is deze week tijdelijk opgeheven wegens onenigheid over de vraag of de verkiezingen moeten worden geboycot. De partij Jamaat-e-Islami weigert deel te nemen omdat de verkiezingen zonder onafhankelijke rechtspraak niet eerlijk zouden kunnen verlopen. In het verleden steunde de MMA Musharraf.

Het volledige onderzoek staat op www.iri.org.