Overname door RSDB loopt stuk

Aandeelhouders van de grootste drukkerij van Nederland, Roto Smeets de Boer (RSDB), blokkeren een grote overname waarmee RSDB Europees marktleider had willen worden. Op een gisteren gehouden vergadering keurde 84 procent van de aandeelhouders de overname af.

RSDB wilde achttien Europese drukkerijen en nabewerkingslocaties overnemen van het Canadese Quebecor World voor 234 miljoen euro. De aandeelhouders vonden deze prijs te hoog. „De balans van RSDB wordt hierdoor te veel belast. Het is een te risicovolle operatie”, zegt Mark van der Kalle, een kleine aandeelhouder en directeur van Thieme Grafimedia.

In november maakte RSDB de overname bekend, maar aandeelhouders klagen dat ze veel te laat zijn ingelicht over de details. „Het bestuur had de aandeelhouders veel eerder moeten consulteren. „We zijn voor een fait accompli gesteld en daarmee heeft bestuursvoorzitter Caris een te groot risico genomen”, zegt advocaat Jerry Hoff, die zo’n 7 procent van de aandelen vertegenwoordigde.

Mark van der Kalle, ex-directeur van Riva Investments, dat 15 procent van RSDB bezit, vindt ook dat met betere communicatie minder risico was genomen. Bovendien: „Aandeelhouders zitten niet te wachten op de grootste drukkerij van Europa. De noodzaak om te consolideren is groot, maar je kunt je afvragen of RSDB daarbij de jager of de prooi moet zijn.”

Volgens RSDB waren de aandeelhouders „zeer goed op de hoogte” van de strategische ontwikkelingen. Bestuursvoorzitter John Caris noemt de aantijgingen „complete onzin”.

John Caris: pagina 19