Otto Dix in Stuttgart

Otto Dix in Stuttgart Het zijn types van de jaren 20: een aanstellerig poserende juwelier, de morbide danseres en zelfs de dreigend kijkende toneelspeler Heinrich George. In zijn genadeloze portretten wilde Dix „pijnlijk dicht bij zijn tijd" blijven. Voor het eerst brengt het Kunstmuseum Stuttgart 64 van deze schilderijen bijeen onder de titel Getroffen. Otto Dix und die Kunst des Porträts. Dix 1891-1969 zag zichzelf als uitvinder van de Nieuwe Zakelijkheid, maar de nazi’s noemden zijn werk ontaard. Portretten van de door hem bewonderde Lucas Cranach t/m Andy Warhol dagen in Stuttgart tot vergelijken uit. Otto Dix, t/m 6 april, Kunstmuseum Stuttgart, Kleiner Schlossplatz 13. Inl 0049-7112162188 en www.kunstmuseum-stuttgart.de Expositie Duitse crisisjaren in Parijs De expositie Allemagne, les années noires ‘vertelt’ met 250 tekeningen, gravures, doeken en aquarellen van beroemde kunstenaars als Otto Dix, Max Beckmann en George Grosz en ook minder bekende artiesten als Ludwig Meidner en Conrad Felixmüller over de tendensen van de Duitse kunst tijdens de crisis van de Duitse maatschappij vanaf de oorlog 1914-1918 t/m het einde van de Weimar-Republiek. Een extreem zwarte en hevige kunstperiode met expressionistische meesterwerken. Van de buitengewone aquatinten van Dix over de gruwelijkheden van de oorlog t/m de aquarellen van Grosz van hoeren en soldaten. T/m 4 febr in de Fondation Dina-Vierny-Musée Maillol, 61, rue de Grenelle, Parijs, 0033-142225958 en www.museemaillol.com.

Het zijn types van de jaren 20: een aanstellerig poserende juwelier, de morbide danseres en zelfs de dreigend kijkende toneelspeler Heinrich George. In zijn genadeloze portretten wilde Dix „pijnlijk dicht bij zijn tijd" blijven. Voor het eerst brengt het Kunstmuseum Stuttgart 64 van deze schilderijen bijeen onder de titel Getroffen. Otto Dix und die Kunst des Porträts. Dix 1891-1969 zag zichzelf als uitvinder van de Nieuwe Zakelijkheid, maar de nazi’s noemden zijn werk ontaard. Portretten van de door hem bewonderde Lucas Cranach t/m Andy Warhol dagen in Stuttgart tot vergelijken uit.

Otto Dix, t/m 6 april, Kunstmuseum Stuttgart, Kleiner Schlossplatz 13. Inl 0049-7112162188 en www.kunstmuseum-stuttgart.de