Oosterhuis zingt Bacharach mooi donker en diep

CD jazz

Trijntje Oosterhuis: Who’ll Speak For Love – Bacharach Songbook II (Blue Note) ****

Ze gaf het al aan: nu Trijntje Oosterhuis de muziek van Burt Bacharach in haar systeem heeft, is er geen weg meer terug. De grote songschrijver bleek erg onder de indruk van haar vertolkingen op het vorige album The Look of Love. en dus kreeg het avontuur een intensief vervolg in Los Angeles.

Dit tweede deel bemoeide Bacharach zich nog meer met zijn liedjes en hun uitvoering. Hij begeleidde de zangeres op de piano in enkele nummers, herschreef zijn befaamde Raindrops Keep Falling on my Head én componeerde speciaal voor Oosterhuis de titelsong Who’ll Speak For Love. Op dezelfde manier was zangeres Dionne Warwick jarenlang de stem van zijn liedjes.

Het is weer een beminnelijk album geworden met mooie, lichtvoetige liedjes. Net als op deel 1 kregen de klassiekers met hun slimme, simpel lijkende melodieën nieuwe arrangementen van de Amerikaanse vakmannen Patrick Williams en Vince Mendoza. En terwijl het Metropole Orkest ze met smeltende strijkers uitvoert, valt op hoe Oosterhuis in dit genre steeds vaster zingt: mooi donker en diep, op een soort zwoele manier, of flink hoog met lange uithalen.

    • Amanda Kuyper