NRC.NL/LEESCLUB

Wat mij betreft had Jacobs Kamer niet van de plank gehaald hoeven te worden. In dit boek wordt voornamelijk de kunst van beschrijving van innerlijke monologen geëtaleerd. De verhaallijn is moeilijk te pakken te krijgen en Jacob komt absoluut niet uit de verf.

Els Hillen

Wat ben ik blij dat er aandacht wordt besteed aan Jacob’s Room, mijn lievelingsroman. Een schets, zoals een impressionistisch schilderij. Jacob wordt herkenbaar door zijn omgeving, door wat anderen over hem opmerken. Het perspectief is wisselend, veranderlijk, onzeker, onduidelijk zelfs.

Zoals het moeilijk is jezelf ten volle te kennen, hoe onmogelijk is het een ander te kennen. Bij Woolf krijgen levenden en doden gelijke aandacht, de onbetekende dingen van het leven wegen even zwaar als de betekenisvolle, de ongezegde woorden staan naast de gezegde zinnen. Deze roman is voor mij een ontdekkingsreis naar jezelf, naar de ander. Tastende, zoekende mensen zijn wij allen. Op zoek naar de wereld ‘behind the cottonwool’. Woolf laat dat op een niet misverstane manier zien. Dat deze roman eindigt met de dood, geeft dit boek een extra dimensie.

AnneMarie Bantzinger

Een afgeronde mening over Jacobs kamer heb ik niet. Ik heb het met plezier gelezen, ondanks dat ik het lastig te lezen vond. Het beeld van het leven van Jacob dat naar boven komt lijkt van een ondraaglijke lichtheid. Als er geen Eerste Wereldoorlog was geweest dan had de schrijfster hem moeten verzinnen, om tot een eind te komen.

Kees Blaas

Dit is de tweede aflevering in de discussie over ‘Jacobs Kamer’ van Virginia Woolf. Discussieer mee via www.nrc.nl/leesclub, waar ook eerdere artikelen te vinden zijn. Meer informatie is te vinden op de www.the-ledge.nl, die met de Leesclub samenwerkt.

Het dorp Stepantsjikovo (Dostojevski, oktober) – Bouvard en Pécuchet (Flaubert, november) – Jacobs kamer (Virginia Woolf, december) – Een man wordt ouder (Italo Svevo, januari) – Felix Krull (Thomas Mann, februari) – Het genadeschot (Marguerite Yourcenar, maart) – Huwelijksverhalen (August Strindberg, april) – Pnin (Nabokov, mei)