Nieuwe sancties tegen Birma

De Verenigde Staten en de Europese Unie bereiden verdere verscherping van de sancties voor tegen Birma. Gisteren stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in met nieuwe sanctiewetgeving die de export van robijnen en jade naar de VS aan banden legt. President Bush liet gisteren weten zich te zullen inzetten voor het uitvaardigen van internationale sancties, tenzij de militaire machthebbers van Birma alsnog het pad van democratisering opgaan en politieke gevangenen vrijlaten.

Ook binnen de EU gaan stemmen op de economische strafmaatregelen tegen Birma verder aan te scherpen. In een ontwerpverklaring die vanochtend in Brussel circuleerde op de top van de regeringsleiders van de EU wordt gesproken over de bereidheid tot het treffen van nieuwe ‘restrictieve maatregelen’ tegen de regering van Birma. De regeringsleiders zullen zich later vandaag uitspreken over de uiteindelijk tekst van hun gezamenlijke verklaring.

De roep om nieuwe sancties volgt op het verslag dat de speciale rapporteur van de Verenigde Naties, Paulo Pinheiro, vorige week uitbracht over de gewelddadige onderdrukking van de straatprotesten, afgelopen september. De protesten werden geleid door boeddhistische monniken.

Pinheiro stelt in zijn verslag dat ten minste 31 demonstranten werden gedood door toedoen van het leger. Maar volgens een delegatie van boeddhistische monniken die zich voordeden als toeristen en zo Birma binnenkwamen, ligt het werkelijke dodental veel hoger. Op basis van gesprekken met activisten in Birma zelf komen de monniken van het Buddhist Peace Fellowship tot een schatting van zeker zeventig doden.

De Birmese staatsmedia hebben tien doden gemeld. (Reuters, AP)