Mystieke thriller over schuldige gedachten

Jindabyne Regie: Ray Lawrence. Op import-dvd: € 32,50 Revolver Entertainment. ***

Jindabyne Regie: Ray Lawrence. Op import-dvd: € 32,50 Revolver Entertainment. ***

Op een enkele vertoning op het Film by the Sea-festival in Vlissingen na is Jindabyne na zijn première op het Filmfestival Cannes van vorig jaar aan Nederland voorbij gegaan. Dat gold ook al bijna voor de vorige film van de Australische regisseur Ray Lawrence: Lantana. Onterecht. Lawrence is een meester in het oproepen van het gevoel dat het daar buiten in de Australische outback niet pluis is.

Jindabyne (een stadje aan de voet van een stuwmeer in Zuid-Oost-Australië) doet qua onderhuidse spanning niet onder voor de absolute klassieker in dat genre: John Boormans Deliverance (1972). Net zoals de mannen in die film zal Ier Gabriel Byrne in het vervolg wel drie keer achter z’n oren krabben voordat hij weer op een vistripje gaat met z’n vrienden. Wie in een verzonken stad gaat vissen haalt rare dingen boven water. Een lijk om te beginnen. Maar ja, die jonge Aborigine-vrouw is dood en de vissen leven nog, dus binden de mannen haar aan een lijn en laten haar vrolijk dobberen.

Niet alle antwoorden worden gegeven in deze mystieke thriller over schuld en schuldige gedachten, buitenstaanders en uitgestotenen. Maar ze worden wel allemaal gesuggereerd.

    • Dana Linssen