Musharraf verandert grondwet

De Pakistaanse president Musharraf laat in de grondwet vastleggen dat hij niet vervolgd kan worden voor de maatregelen die hij heeft getroffen tijdens de noodtoestand. Advocaat-generaal Qayyum heeft gisteren bekendgemaakt dat het amendement zal worden doorgevoerd voordat Musharraf zaterdag de noodtoestand opheft en de grondwet weer in werking stelt.

De kans is klein dat de parlementsverkiezingen van 8 januari vrij en eerlijk zullen verlopen, zeggen Pakistaanse waarnemers. Grote struikelblok is de aan Musharraf getrouwe overgangsregering. Doordat de rechterlijke macht tijdens de noodtoestand vrijwel monddood is gemaakt en deze week nieuwe restricties voor de media zijn uitgevaardigd, is de Musharraf-gezinde partij PML-Q in het voordeel, zegt het Pakistan Institute of Legislative Development and Transparency. De PML-Q noemt de aantijgingen „lariekoek”. De partij vindt dat er genoeg waarborgen zijn voor vrije en eerlijke verkiezingen.

Uit een opiniepeiling blijkt dat 70 procent van de Pakistanen de herverkiezingen van Musharraf als president afkeurt. Een zelfde percentage is tegen de restricties die zijn ingevoerd met de noodtoestand en vindt dat die niet had moeten worden afgekondigd. Tweederde wil dat Musharraf aftreedt. (AP, Reuters)