Milieuvriendelijke scheten

Het lijkt wel een nieuwe mode: dat mensen uit de politiek films gaan

maken.

Hoe zou een kangoeroeoor ruiken? foto Reuters A kangaroo joey plays with the ear of its mother in their enclosure at the Zoo in Hanover April 25, 2007. Kangaroo mother Naddel, gave birth to twins about six month ago. The joeys have yet to be sexed and named. REUTERS/Christian Charisius (GERMANY) REUTERS

Het allerbekendst is natuurlijk Al Gore, die ooit president van Amerika wilde worden. Nu is hij beroemd door zijn film over het klimaat. An inconvenient truth, heet die film: ‘Een ongemakkelijke waarheid’.

Een film over het klimaat? Dat kunnen wij ook, dachten ze bij de Partij voor de Dieren. Ze vroegen onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam om aan het rekenen te slaan. Ze reisden naar Amerika en Engeland voor filmopnames. En ze schakelden bekende Nederlanders zoals Georgina Verbaan in.

Deze week lieten ze in de bekende Amsterdamse bioscoop Tuschinki het resultaat zien. Meat the Truth heet hun film: ‘De waarheid over vlees’. Ze vertellen er iets in dat Al Gore volgens hen is vergeten. Dat dieren grote vervuilers zijn. Vooral koeien en stieren zijn vieze stinkerds, zegt de Partij.

Dat komt, net als bij auto’s, door hun uitlaatgassen. Koeien en stieren laten de hele dag winden. En in die winden zit methaan. Dat zie je als je er een aansteker bij houdt: het methaan vliegt in brand en de wind wordt een steekvlam. Maar belangrijker is, zegt de Partij, dat methaan de aarde warmer maakt, net als kooldioxide uit auto’s en vliegtuigen.

Arme koeien en stieren. De echte schuldigen zijn natuurlijk de miljarden bacteriën die in hun darmen het gras verteren. En die dan methaan maken.

Gelukkig heeft de Partij wel een diervriendelijk oplossing. Gewoon minder vlees eten.

Of Al Gore dat een goed idee vindt? Hij ziet eruit alsof hij wel een biefstukje lust. Misschien heeft hij iets aan de Australische ontdekking dat er ook een grazer is die nooit winden laat: de kangoeroe.

Dat dier heeft bacteriën in zijn darmen die uit gras en bladeren heel veel energie halen, zonder dat er een spoortje methaan vrijkomt. Mmm, zouden kangoeroes lekker smaken?

Margriet van der Heijden