Maleisië pakt vijf Indische leiders op

Vijf leiders van de Maleisische organisatie Hindu Rights Action Force (Hindraf) zijn gisteren gearresteerd wegens opruiing en bedreiging van de nationale veiligheid. De vijf hadden vorige maand 10.000 tot 20.000 demonstranten van Indiase afkomst op de been gebracht in Kuala Lumpur. Zij vinden dat de Maleise meerderheid de Indiërs discrimineert. De demonstratie werd met traangas en waterkanonnen uiteengeslagen.

Onder de strenge en controversiële Wet op de Interne Veiligheid kunnen de arrestanten twee jaar zonder proces worden vastgehouden. De regering kan die detentie daarna verlengen, zonder dat die bij een rechter kan worden aangevochten. Een van de arrestanten, Indraf-leider P. Uthayakumar, was eerder al aangeklaagd voor opruiing omdat hij de regering had beschuldigd van „etnische zuivering” van Indiërs, die ongeveer 7 procent van de bevolking van 28 miljoen uitmaken. Zo’n 60 procent van de bevolking bestaat uit Maleiers, en een kwart uit Chinezen.

De demonstratie van eind vorige maand was de grootste tegen de regering gerichte protestactie in ruim tien jaar en zorgde voor onrust binnen de regering, omdat die herinnerde aan de rassenrellen tussen Maleiers en Indiërs in 2001, waarbij vijf doden en 37 gewonden vielen. In 1969 vielen er honderden doden toen Maleiers en Chinezen met elkaar slaags raakten.

Premier Abdullah Ahmad Badawi heeft de arrestaties goedgekeurd, omdat Indraf volgens hem had aangezet tot „gebeurtenissen die onwenselijk waren voor de nationale veiligheid en de openbare orde”. „Het volk wil niet dat dit land in chaos belandt.” Badawi kwam vier jaar geleden aan de macht met de belofte de overheid transparanter te maken. Volgens de achterban van de arrestanten is het onbekend waar zij nu worden vastgehouden.

„De regering heeft ons helden van de gemeenschap gemaakt”, reageerde Indraf-voorzitter P. Waytha Moorthy. „Ze kunnen ons allemaal oppakken en achter tralies stoppen, maar daarmee lossen ze het probleem niet op.”

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren de hoop uitgesproken dat de arrestanten een eerlijk en snel proces zullen krijgen en dat de vrijheid van meningsuiting in Maleisië gerespecteerd wordt. (AP, Reuters)