Levenslang voor moord op prefect

In Parijs is schaapsherder Yvan Colonna gisteren veroordeeld tot levenslang voor zijn aandeel in de moord in 1998 op Claude Erignac, de Franse prefect op het eiland.

Yvan Colonna (47) „houdt niet zo veel van Corsica dat hij daarvoor een man zou doden”, volgens zijn advocaat. De Franse rechters geloofden hem niet. Gisteren werd de schaapsherder, aanhanger van het Corsicaanse ‘nationalisme’, veroordeeld tot levenslang voor de moord op de Franse prefect Claude Erignac, in 1998.

Met de uitspraak is na bijna tien jaar voor het eerst de hele puzzel gelegd over de meest beladen politieke aanslag van de laatste decennia in Frankrijk. Althans voor even. Colonna, die volhoudt onschuldig te zijn, gaat in beroep.

Prefect Erignac werd in februari 1998 doodgeschoten toen hij in Ajaccio op weg was naar een theatervoorstelling. Een commando van Corsicaanse nationalisten heeft verklaard hem te hebben getroffen als symbool van de Franse staat. Twee commando’s werden in 2003, na een bekentenis over hun betrokkenheid, veroordeeld tot levenslang.

Maar Yvan Colonna was al die jaren de ongrijpbare hoofdrolspeler, lang ook letterlijk. Ruim een jaar na de moord reageerde hij spectaculair toen zijn naam in het onderzoek werd genoemd. Colonna dook onder in de onherbergzame heuvels van Corsica. Hij kreeg het aura van een guerrillastrijder – eenzaam, maar met kennelijke hulp van de bevolking. Hij werd een symbool voor het Corsica dat eeuwig aan Parijs ontsnapt.

Colonna bleek een ‘purist’ onder de nationalisten, teleurgesteld door de maffiose ontsporingen in de beweging en door de onderlinge vijandigheden. De moord op Erignac zou bedoeld zijn om de aandacht weer te vestigen op de hoofdvijand: de Franse staat.

In 1999 wezen de gearresteerde commando’s Colonna aan als degene die de trekker overhaalde. Een jaar later trokken zij die beschuldiging weer in. Maar toen Colonna in juli 2003 werd gearresteerd, sprak Nicolas Sarkozy, toen minister van Binnenlandse Zaken, zonder terughoudendheid over hem als de dader.

Het proces voltrok zich deze maand in gespannen sfeer in Parijs. Aanvankelijk verliep het gunstig voor Colonna. Getuigen herkenden hem niet. Een expert zaaide twijfel of Colonna, gezien zijn kleine gestalte, de kogels wel kon hebben afgevuurd vanuit de hoek waarin zij het lichaam van de prefect waren binnendrongen. Dergelijke aanwijzingen waren des te belangrijker, omdat ander bewijs, zoals DNA-sporen, ontbreekt.

Maar opnieuw bleken Colonna’s Corsicaanse vrienden cruciaal. De veroordeelde daders en hun echtgenotes herhaalden voor de rechter dat Colonna onschuldig was, maar deden dat zó dubbelzinnig dat ze ongeloofwaardig werden. Zoals toen Alain Ferrandi, de veroordeelde commandochef, door Colonna gevraagd werd te bevestigen dat hij niet bij zijn groep hoorde. „Je bent een man van eer”, antwoordde Ferrandi. „Als je had meegedaan, zou je dat wel hebben opgeëist. Dus je was er niet bij.”

Het enige dat Colonna opeist, is een status als martelaar. Zijn advocaten presenteren hem als een Corsicaanse Dreyfus, naar de kapitein Alfred Dreyfus die 1897 ten onrechte – op grond van antisemitische vooroordelen – wegens verraad werd veroordeeld.

Op Corsica werd vannacht op de veroordeling van Colonna gereageerd met aanslagen op twee villa’s en diverse brandstichtingen.