Koud

De laagste minimumtemperaturen zijn de komende periode in het zuiden en oosten van het land te vinden, waar het tot zo’n 4, lokaal 5 graden vorst komt. Maar ook elders vriest het in de nachten. Langzaamaan wordt het ook overdag kouder.

Voor lage minimumtemperaturen zijn brede opklaringen nodig. En ten zuiden van een hogedrukgebied, met een kern die geleidelijk van boven het noorden van Nederland richting Denemarken begint te schuiven, worden dergelijke bredere opklaringen komende nacht als eerste over het oosten en zuiden geschoven, met daar de stevige vorst. In de meeste andere gebieden vriest het 1 tot 3 graden. Her en der ontstaan mistbanken.

Morgen resulteren de opklaringen in een paar zonnige perioden. De meeste in het zuidoosten van het land, de minste in het noordwesten. Plaatselijk blijft mist, ontstaan in de nacht, overdag lang hangen en dan blijft het grijs. Bij een zwakke tot matige oostelijke wind wordt het 2 à 3 graden in de zuidelijke provincies tot rond 4 graden in het noorden van het land. Het blijft droog. Verder valt zondag tot en met dinsdag geen neerslag. Ook dan zijn er mogelijk gebieden waar het grijs is, maar op de meeste plaatsen zijn er perioden met zon. In de nachten blijft het licht tot plaatselijk matig vriezen en overdag komt de temperatuur nauwelijks meer boven nul graden uit.