‘ Kirchner kreeg koffer geld van Chávez’

De carrière van de zondag beëdigde Argentijnse president Cristina Kirchner is meteen met een schandaal begonnen. Een Venezolaans-Amerikaanse zakenman had in augustus een koffer gevuld met 800.000 dollar vanuit Venezuela naar Argentinië gebracht, maar werd bij de douane gepakt. Volgens Amerikaanse aanklagers is deze week uit onderzoek gebleken dat dit geld was bedoeld om haar verkiezingscampagne te financieren.

Kirchner reageerde woedend en noemde de aanklacht „vuilnis van de internationale politiek”. Zij deelde ook een sneer uit naar de Verenigde Staten die volgens haar willen dat landen zich ondergeschikt maken aan hen.

Tegenstanders van de Venezolaanse president Hugo Chávez hebben nieuwe munitie om hem te beschuldigen van het gebruiken van zijn oliedollars om allianties op het continent te smeden. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maakt zich zorgen over deze ontwikkeling.

Maar de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nicolas Maduro, noemde de aanklacht „een wanhopige poging van de Amerikaanse regering [...] tot een politieke, psychologische, mediaoorlog tegen de progressieve regeringen van dit continent”.

Ondertussen zegt Kirchner de betrekkingen met Latijns-Amerikaanse landen verder te zullen verdiepen en de vriendschap met Venezuela in het bijzonder. (AP, Reuters, BBC)