Huizen toch op Jaap.nl

Huizenzoeksite Jaap.nl mag doorgaan met het publiceren van gegevens van koopwoningen van alle makelaars. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam gisteren besloten in een hogerberoepszaak die was aangespannen door Jaap.nl.

Het gerechtshof vernietigde daarmee het vonnis van de rechtbank in Alkmaar, die in augustus juist besliste dat Jaap.nl moest stoppen met het kopiëren van gegevens van websites van makelaars in Nederland.

Het kort geding bij de rechtbank was destijds aangespannen door de Stichting Baas in Eigen Huis, opgericht door drie leden van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De stichting eiste dat Jaap.nl stopte met het integraal doorplaatsen van beschrijvingen en foto’s van via websites van makelaars aangeboden huizen. In plaats daarvan zou Jaap slechts verkleinde foto’s en beschrijvingen van maximaal 155 karakters mogen publiceren.

De stichting zei het op te nemen voor de auteursrechten van alle makelaars. Maar volgens het gerechtshof kan de stichting dat niet aannemelijk maken, omdat juist eenderde van de makelaars voorstander is van een zo breed mogelijke verspreiding van de huizengegevens. Daarom kan de stichting niet namens alle makelaars optreden, zo oordeelde het hof.

Bob Kuijs, woordvoerder van Jaap.nl, is zeer blij dat Jaap zijn recht in tweede instantie heeft gekregen. Kuijs verwacht dat de laatste makelaars nu hun verzet zullen staken.

Kuijs stelt echter dat niet Jaap de grote winnaar is, maar de woonconsument. „Want die gaat maximaal profiteren van de hernieuwde transparantie op de woningmarkt.”

De Stichting Baas in Eigen Huis is teleurgesteld in de uitspraak. Volgens een woordvoerder is „alles weer terug bij af”.