Hoe het honkbal Amerika in de steek liet

De beste honkballers van Amerika blijken steroïden te hebben gebruikt. Amerika is geschokt door het ‘collectief falen’ van een geliefde nationale sport.

Mark McGwire: steroïden. Foto AFP St. Louis Cardinal first baseman Mark McGwire salutes the crowd at Busch Stadium in St. Louis, MO 27 September during a ceremony where he recieved "The St. Louis Award". McGwire hit his 69th and 70th home runs against the Montreal Expos giving him a the single season home run record. AFP PHOTO Peter NEWCOMB AFP

‘Filthy rich men cheating at a child’s game.’ Stinkend rijke mannen die vals spelen bij een kinderspel. Zo verwoordt een fan zijn ontgoocheling en woede op de site van The New York Times, na onthullingen over steroïdengebruik in het professionele honkbal. De recente geschiedenis van deze favourite pastime in de Verenigde Staten, is nu besmet. Twaalf van de beste honkbalspelers blijken de afgelopen decennia verboden steroïden te hebben gebruikt, aldus een gisteren verschenen onderzoek.

Amerikanen reageren geschokt op de onthullingen van George Mitchell, een voormalig senator voor de Democraten en een van de bemiddelaars bij het Goede Vrijdag-akkoord dat de vrede bezegelde tussen katholieken en protestanten in Noord-Ierland. Mitchell werkte op verzoek van de honkbalbond zestien maanden lang aan zijn rapport van 311 pagina’s. Daaruit blijkt dat 89 honkballers sinds 1988 doping gebruikten, alle dertig professionele teams hebben zondaars in hun rangen.

De bevindingen beheersen de Amerikaanse media, van lokale talk radio tot de voorpagina van de zakenkrant Wall Street Journal. Voor Amerikanen is het grootschalig bedrog in een zeer Amerikaanse sport wat de dopingperikelen zijn voor het wielrennen in Europa. Sporthelden gelden als voorbeeld voor de jeugd, hun roemruchte daden worden uitgebreid beschreven in tal van boeken, zoals die van de dit jaar overleden Pulitzer-Prijswinnaar David Halberstam, die sport en politiek combineerde in zijn boeken. Dat het vertrouwen nu is geschonden, komt hard aan.

Mitchell noemt in zijn rapport niet alleen de namen van 89 spelers. Hij spreekt van het ‘collectief falen’ van de volledige honkbalcultuur. Ook de voorzitter van de honkbalbond, Bud Selig en Donald Fehr van de invloedrijke spelersvakbond, gaan niet vrijuit. Hetzelfde geldt volgens Mitchell voor teameigenaren, trainers, makelaars en tv-stations. Iedereen had belang bij het oppompen van de torso’s van de spelers. De honkbalstadions zaten iedere dag van het seizoen vol om de krachtpatsers aan het werk te zien, de kijkcijfers bleven onveranderd hoog. De steroïden bleken de brandstof waarop het bedrijf baseball liep.

Dat niet alleen ‘homerunkoning’ Barry Bonds, die al langer werd verdacht, maar ook Roger Clemens tot de gebruikers behoort, zorgt voor de heftigste reacties. Clemens geldt als een van de beste werpers aller tijden. Met hem wonnen de New York Yankees drie titels achter elkaar.

[Vervolg DOPING: pagina 11]

DOPING

Yankees krijgen ook een asterix

[Vervolg van pagina 1] Van 1998 tot 2000 domineerden de Yankees het baseball. Ze wonnen drie keer op rij de World Series, de finale van het Amerikaanse baseballseizoen. In dezelfde periode kreeg Clemens zeker zestien injecties met steroïden, toegediend door zijn persoonlijke trainer. Die onthulling van zijn trainer, Brian McNamee, is zeker de grootste verrassing uit het rapport. Clemens zelf ontkende via zijn advocaat, met de mededeling dat hij nooit is betrapt. Dat kon ook moeilijk, tot 2003 werd dopinggebruik in het Amerikaanse honkbal gedoogd. Ook Andy Pettitte, een andere ster uit die sterke Yankeeperiode, wordt in het rapport genoemd.

Achter die titels van de Yankees komt in de geschiedenisboeken nu een asterix, een sterretje, te staan: behaald onder verdenking van dopinggebruik door spelers. Dat was eerder ook met het homerunrecord van Bonds gebeurd.

Mitchell moest zich voor zijn rapport beroepen op klokkenluiders als McNamee, want de meeste spelers en clubs weigerden halsstarrig medewerking. Ook Kirk Radomski, een voormalig batboy van de New York Mets, vertelde dat hij van 1995 tot 2005 tientallen spelers van stimulerende middelen voorzag. Mitchell kon wel rekenen op de medewerking van Signature Pharmacy, een in groeihormonen en steroïden handelend bedrijf met hoofdkantoor in Orlando, Florida.

Selig reageerde al op het rapport en noemde het een ‘oproep tot actie’. Hij zei snel maatregelen te willen treffen tegen actieve spelers die in het rapport worden genoemd en die na 2003 toch nog gebruikten. Vorige week werden al twee spelers voor vijftien wedstrijden geschorst.