Hirsch Ballin wil netwerken van criminelen ontmantelen

De bestrijding van de georganiseerde misdaad moet zich meer richten op het ontmantelen van criminele structuren, in plaats van alleen op het vervolgen van criminelen. Als een hardere aanpak uitblijft, kan volgens minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) „de integriteit van de samenleving in het geding komen”.

Volgens hem schuilt er een groot gevaar in de toenemende verwevenheid van onder- en bovenwereld. Hij stelt vandaag in een brief aan de Tweede Kamer een aantal maatregelen voor. Zo komt er ruimere wetgeving voor het afpakken van criminele vermogens en komen er meer financieel rechercheurs. De maatregelen kosten volgend jaar 27 miljoen euro, een bedrag dat oploopt tot 57 miljoen euro in 2012.

Volgens de minister is vooral de vastgoedsector kwetsbaar voor misbruik door georganiseerde criminelen. Hirsch Ballin: „Het witwassen van criminele vermogens heeft een funeste invloed op de onroerendgoedsector.” Maar ook andere „financiële dienstverleners” zijn kwetsbaar. Over het notariaat zegt de minister: „Deze beroepsgroep wordt gebruikt voor dingen die het daglicht niet kunnen verdragen.” Bij deze groepen moet volgens Hirsch Ballin daarom meer besef komen van de „risico’s die bestaan om betrokken te raken bij criminele activiteiten”.

Behalve het aanpakken van de vastgoedsector gaat de minister zich richten op de grootschalige hennepteelt en de mensenhandel.

Een zuiver strafrechtelijke aanpak is volgens de minister niet genoeg: „Je kan de dader veroordelen, maar als de structuren blijven, zullen zich opvolgers aanmelden.” Volgens de minister moet er daarom meer samengewerkt worden tussen verschillende overheidsorganisaties. Ook de internationale samenwerking moet verbeteren. Om ervoor te zorgen dat deze samenwerking niet strandt op „knelpunten in de lokale samenwerking”, neemt Hirsch Ballin zelf de leiding over.

De brief van de minister is te lezen via nrc.nl/binnenland