Hedgefonds Fursa eist nieuwe top van ASMI

Het Amerikaanse hedgefonds Fursa eist nieuw management bij ASM International (ASMI), om het bedrijf te herstructureren. Fursa, dat eerder opereerde onder de naam Mellon, heeft een belang van 9,1 procent.

In een document, dat het bedrijf woensdag deponeerde bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC, zet het zijn eisen uiteen. Fursa eiste een jaar geleden de afsplitsing van zusterbedrijf ASM PT.

Fursa zegt een team „deskundigen uit de chipindustrie” te steunen dat een nieuw plan heeft voor het bedrijf. Fursa wil dat deze worden benoemd op sleutelposities in de raad van bestuur en raad van commissarissen. Wat het plan inhoudt, wil de investeerder niet toelichten. Als het niet lukt de benoemingen erdoor te krijgen, zal Fursa op een andere manier proberen de veranderingen door te voeren, kondigt het fonds aan. Een overname van het hele bedrijf behoort tot de mogelijkheden.

Financieel directeur Naud van der Ven van ASMI zegt dat het bedrijf „benieuwd is naar het plan”. Hij heeft een maand geleden nog contact gehad met Fursa. Over het nieuwe management zei president-commissaris Paul van den Hoek gisteren dat er in de raad van bestuur „geen vacatures” zijn.

Lees het document dat Fursa bij de SEC deponeerde via nrc.nl/economie