Hamburgs museum toont valse terracotta krijgers uit China

Berlijn. Het Museum voor Volkenkunde in Hamburg heeft de tentoonstelling Macht im Tod - Die Terrakotta-Armee des ersten Kaisers von China gesloten nadat was gebleken dat de getoonde `originele` Chinese terracotta krijgers vervalsingen zijn. Tienduizend bezoekers waren al komen kijken naar de acht soldaten in het museum. Die kunnen nu hun geld terugkrijgen. Museumdirecteur prof. dr. Wulf Köpke liet eerder deze week al weten dat er ”vragen waren gerezen” over de tentoonstelling die gepland was tot 30 september 2008. Köpke stelde tentoonstelling samen met een zakenpartner in Leipzig, de firma Center of Chinese Arts and Culture. Het bedrijf in Leipzig bevestigde gisteren dat de acht soldaten geen originelen zijn. Het terracotta leger van China`s eerste keizer, Qin Shihuangdi (259-210 v. Chr.), behoort tot het beroemdste erfgoed van het land. Het Hamburger Abendblatt meldde deze week dat de in China zorgvuldig gekoesterde terracotta militairen alleen met staatstoestemming en speciale vergunningen over de grens mogen. Peking bleek niets te weten van een tentoonstelling in Hamburg.