Grote Mondriaan-tentoonstelling in Duitsland

KEULEN, 14 dec. Vandaag opent museum Ludwig in Keulen Mondriaan. Van afbeelding tot beeld, een overzicht van 65 werken van de Nederlandse schilder. Het Gemeentemuseum Den Haag heeft de werken voor deze tentoonstelling drie maanden aan de Duitse collega's uitgeleend. Het is ongeveer veertig jaar geleden dat voor het laatst een soortgelijke complete tentoonstelling van Mondriaan in Duitsland was te zien. De 54 schilderijen en 11 tekeningen in Museum Ludwig tonen de ontwikkeling van de schilder. Mondriaans eerste landschappen zijn te zien en de daaropvolgende schilderingen van bomen en boomgaarden. Een van de beroemdste werken, de Victory Boogie Woogie, is niet in Keulen. Het doek mag het Haagse museum niet verlaten. Het Gemeentemuseum heeft zijn omvangrijke Mondriaan-collectie uitgewisseld voor de Picasso-verzameling van Museum Ludwig. Het Haagse museum toont vanaf zaterdag schilderijen, beelden, tekeningen, prenten en keramische voorwerpen die de hele carrière van de Spaanse kunstschilder beslaan.