Groot-Brittannië wil Talibaan bij politieke proces betrekken

Londen/Kandahar. Groot-Brittannië zal de pogingen van president Karzai steunen om voormalige Talibaanstrijders in het politieke proces te betrekken. Dat heeft de Britse premier Gordon Brown gezegd. ”Als ze bereid zijn om geweld af te zweren, de grondwet te volgen en de mensenrechten te respecteren is er een plaats voor hen in de wettige maatschappij en economie van Afghanistan.” Karzai heeft de Talibaan herhaaldelijk opgeroepen tot een dialoog, maar stelt als voorwaarde dat zij de wapens neerleggen. Talibaanwoordvoerders antwoorden steevast dat een gesprek pas mogelijk is als alle buitenlandse militairen Afghanistan verlaten. Karzais beleid is er nu op gericht strijders los te weken van het leiderschap. Dat leiderschap bestaat volgens een anonieme Britse diplomaat uit tien of twaalf personen, die in Pakistan bijeenkomen. Volgens een anonieme hoge ambtenaar helpen de Britten de Afghaanse regering met de identificatie van Talibaanstrijders die bereid zouden zijn om aan de politiek deel te nemen.