Gore: sluit klimaatdeal zonder VS

De Verenigde Staten houden vooruitgang tegen op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties die deze week op het Indonesische eiland Bali wordt gehouden. Dat heeft de voormalige Amerikaanse vicepresident en Nobelprijswinnaar Al Gore gisteren gezegd in een toespraak op de conferentie.

Hij drong er bij de afgevaardigden op aan een akkoord te sluiten zonder de VS en de mogelijk open te laten dat de volgende president van de VS het alsnog ondertekent.

De onderhandelingen zijn gisteren vastgelopen vanwege groeiende frustratie over de opstelling van de VS. De Europese Unie dreigde een door de VS voorgestelde top op Hawaï volgende maand te boycotten, als er nu geen akkoord gesloten wordt.

Vandaag is de laatste dag van de conferentie op Bali, waar 190 landen en talloze niet-gouvernementele organisaties bijeen zijn om tot een opvolger te komen van het Kyoto-protocol, de internationale overeenkomst ter beperking van de uitstoot van broeikasgassen. Om in 2009 tot een nieuw klimaatverdrag te komen is een strak stappenplan nodig.

De grote vraag is hoe de kosten van vermindering van uitstoot van broeikasgassen moeten worden verdeeld. De EU vindt dat het Westen concrete ambities moet formuleren. De VS, Rusland en een aantal andere landen voelen niets voor concrete getallen. De opkomende economieën India en China weigeren hun uitstoot te beperken, ondanks voorspellingen dat ze binnenkort tot de grootste vervuilers behoren. (AP, Reuters)