Geldschenking voor museum in Kabul

De musea die een tentoonstelling van Afghaanse kunstschatten huisvesten, schenken ieder 200.000 dollar aan het Nationaal Museum in Kabul. „Voor ons een ongekend hoog bedrag”, zegt Ernst Veen, directeur van de Nieuwe Kerk.

In de Nieuwe Kerk is vanaf 22 december de tentoonstelling Verborgen Afghanistan te zien. De tentoonstelling was al in Turijn en Parijs en zal na Amsterdam ook nog vier plaatsen in de VS aandoen. De 250 tentoongestelde kunstvoorwerpen hebben op een onwaarschijnlijke wijze de oorlog overleefd. Een deel was zwaar beschadigd en werd eerst gerestaureerd.

Het plan om de kunstvoorwerpen buiten Afghanistan te laten rondreizen, werd in het land zelf niet met onverdeeld enthousiasme begroet, volgens Veen. „President Karzai is een groot voorstander, maar het voorstel werd in het parlement in eerste instantie afgewezen.” Om de tentoonstelling binnen te halen, reisde Veen drie keer naar Kabul, onder meer om parlementariërs te overtuigen van het belang van Verborgen Afghanistan. „Wij willen graag een ander beeld laten zien van Afghanistan dan gebruikelijk is. Het vertellen van verhalen uit andere culturen behoort bovendien tot onze doelstelling. Het land heeft een zeer grote beschaving gekend.” De reserves in Afghanistan komen door de recente geschiedenis. Veel kunst werd in de oorlog geroofd en de meest spectaculaire schat, het Goud van Bactrië, is in Afghanistan maar een keer kort aan publiek getoond. Het land is nu veel te onveilig.

Meerdere bronnen uit kunstkringen in Kabul zeggen anoniem dat het Nationaal Museum er maar ‘zielig’ bijstaat. „Terwijl de tentoonstelling door Europa en Amerika toert is in het museum haast niets te zien. Het museum heeft de organisatie van de tentoonstelling destijds om posters met afbeeldingen van de voorwerpen gevraagd, maar zelfs die zijn er niet.” Ernst Veen kent dit verzoek niet, maar wil het uitzoeken. De Nieuwe Kerk maakt samen met het Prins Claus Fonds en Oxfam Novib een Dari- en een Pashtun-versie van de catalogus voor distributie in Afghanistan. „Wij willen dat Afghaanse kinderen kennis kunnen nemen van hun culturele erfgoed.”

Afghaanse Schatten: Cultureel Supplement, pagina 4