Geen voorpret voor de bondscoach (v)

Het zal bondscoach Marco van Basten niet snel overkomen: genomineerd worden voor een prestigieuze prijs om vervolgens te merken dat er geen ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Dat het in het vrouwenvoetbal anders werkt, merkte Vera Pauw (45) toen zij begin deze maand genomineerd werd voor de Women and Sport Trophies van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Voetbalbond KNVB noch sportkoepel NOC*NSF stuurde een persbericht uit. „Een beetje slordig”, zegt de bondscoach van het vrouwenelftal in een reactie.

De trofeeën worden sinds 2000 jaarlijks uitgereikt aan organisaties of personen die ‘een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en participatie van vrouwen en meisjes in de sportwereld’. In totaal worden er zes trofeeën uitgereikt: vijf continentale prijzen en één mondiale prijs. De wereldtrofee werd in 2006 gewonnen door de Argentijnse ex-tennisser Gabriela Sabatini, die tennistalent in haar land begeleidt. Vorig jaar ging de prijs naar de premier van Jamaica, Portia Simpson Miller, die de sportdeelname van Jamaicaanse vrouwen stimuleert. Forbes magazine schaarde haar vorig jaar onder de honderd machtigste vrouwen van de wereld.

Een woordvoerster van NOC*NSF reageert verbaasd op de nominatie. „Het komt me bekend voor, maar ik heb het niet helemaal op mijn netvlies.” Volgens de KNVB was onduidelijk of de namen van de genomineerden al in de openbaarheid mochten.

De prijzen worden in maart uitgereikt tijdens de vierde IOC-wereldconferentie over vrouwen en sport in Jordanië.