Flauw antwoord van Plasterk

Vrijheid komt niet iedereen toe. Vrijheid moet je dragen, brengen en verdedigen. De reactie van minister Plasterk op de open brief van de Iraans-Nederlandse kunstenares Sooreh Hera is politiek correct. Laf en risicoloos. Het opsommen van gemeenplaatsen (”leven in een vrij land betekent dat ”) zegt niets over de daadwerkelijke status quo van vrijheden en krachten die die vrijheden bedreigen. Plasterk nodigt Hera uit om ”over haar werk te praten”. De minister isoleert het probleem bij de bron. Een kunstenares is echter de bron van anders kijken, anders denken en niet de bron van intolerantie.

Waar is gebogen voor intolerantie? De directeur van het Haags Gemeentemuseum heeft een taakopvatting die niet bij zijn baan past. Hij is de bewaker van vrije meningsuiting. Ik heb geen publieke actie gehoord van zijn zijde. Geen appèl op politie en justitie vanwege intimidatie of intolerantie. De minister moet zijn rug rechten en de directeur van het Haags Gemeentemuseum uitnodigen om over zíjn werk te praten`. Een opzegtermijn van een maand acht ik redelijk.