Favoriete griezelfilm van Mr. Horror

DVD Besat (Possessed) Regie: Anders Rønnow Klarlund, 1999. Living Colour, 11,69 ****

Besat (Possessed)

Regie: Anders Rønnow Klarlund, 1999. Living Colour, 11,69 ****

De nieuwe dvd-serie ‘Mr. Horror presents’ begint goed met de Deense griezelfilm Besat. Jan Doense, jarenlang directeur van het Amsterdam Fantastic Film Festival en bijgenaamd Mr. Horror, koos zijn favoriete enge films uit, te beginnen met vier Scandinavische producties die niet in Nederland zijn uitgebracht. Dat levert gelijk een voltreffer op met Besat (Possessed), een mooie combinatie van Festen-achtig realisme en gestileerd camerawerk. Deze originele variant op het duivel-keert-terug-op-aarde-genre vormt een fijne tegenhanger voor de Kerst. Een viroloog stuit in zijn laboratorium op een mysterieus virus. Het spoor leidt naar Roemenië, waar een scheikundige annex duivelsjager actief is, ijskoud gespeeld door Udo Kier.

Niet de vertrouwde plot maar de verfrissende vorm tilt Besat ruim boven de middelmaat uit. De close-ups en de lichtval zorgen ervoor dat alledaagse voorwerpen angstaanjagend lijken, terwijl de realistische dialogen de film met beide benen op de grond houden. Het is niet alleen mens versus duivel, maar ook mens tegen mens.

    • Mariska Graveland