‘Er was geen beter bedrijf om over te nemen dan dit’

Drukker RSDB had door middel van een overname ruimschoots in omvang willen verdubbelen. Maar aandeelhouders lagen gisteren dwars.

Topman John Caris van RSDB

Drukker Roto Smeets De Boer mag van zijn aandeelhouders niet de Europese divisie van de Canadese drukker Quebecor World overnemen. De aandeelhouders vinden de prijs die RSDB vorige maand zei te willen betalen, 234 miljoen euro, te hoog.

Zodra gistermiddag duidelijk werd dat de overname op de aandeelhoudersvergadering in Amsterdam was afgekeurd, daalde de beurskoers van RSDB met 15 procent tot 30,50 euro. Vanochtend bleef de koers onveranderd.

Voor bestuursvoorzitter John Caris van RSDB komt de afwijzing maar deels als een verrassing. „De overnameplannen werden in eerste instantie goed ontvangen, maar er kwamen de afgelopen weken signalen binnen dat het misschien toch nog lastig zou worden.”

RSDB had met de overname de grootste drukker van Europa willen worden. De omzet zou meer dan verdubbelen tot 1,3 miljard euro.

Wat was het doel van de overname?

„De bittere noodzakelijkheid tot consolidatie van onze drukkerijen in Europa. De enige manier voor ons om waarde te creëren is samengaan en kosten besparen. De concurrentie is moordend. We moeten zo efficiënt mogelijk werken, iedere omwenteling op de drukpers moet vol zitten. Door de overname zouden we de grootste van Europa worden, terwijl we nu nummer zes zijn. Onze verwachting was dat we hierdoor vanaf 2010 jaarlijks 20 miljoen euro zouden besparen.”

Waarom zijn de aandeelhouders dan toch tegen?

„Slechts één tegenstemmer, Riva Investments [met een belang van ongeveer 15 procent, red.] heeft zich tijdens de vergadering uitgesproken, met als belangrijkste boodschap dat de prijs te hoog zou zijn. Ik ben er zelf nog steeds van overtuigd dat de prijs niet te hoog is. We hebben hard onderhandeld. We zijn zelfs een paar keer van tafel weggelopen en een overeenkomst is nooit vanzelfsprekend geweest.” 

Is dit een motie tegen uw beleid?

„Nee, de aandeelhouders zijn het met ons eens dat consolideren noodzakelijk is, dat is tijdens de vergadering ook uitgesproken.”

Advocaat Jerry Hoff zegt namens een groot aandeelhouder dat u de aandeelhouders niet voldoende geïnformeerd hebt en dat ze door uw plannen overvallen zijn.

„Dat is complete onzin. Onze president-commissaris David Montgomery heeft gisteren op de aandeelhoudersvergadering gezegd dat aandeelhouders zeer goed op de hoogte waren van de strategische ontwikkelingen.”

Twee jaar geleden was RSDB nog druk bezig de beurs te verlaten. Dat ging toen niet door. Heeft u daar nu alsnog spijt van?

„Delisten is geen doel op zich, consolideren wel. Consolideren is noodzakelijk om te overleven, van de beurs afgaan is alleen een middel. Als je ziet dat je zo’n terugval hebt op de beurs, zoals gisteren, dan is dat vooral voor de aandeelhouders pijnlijk.”

Is het ook mogelijk om een kleiner deel van Quebecor over te nemen?

„Dat sluit de strategie van Quebecor uit. Zij willen hun Europese divisie aan ons overdragen en zelf aandeelhouder blijven. Opknippen is niet aan de orde.”

Moet u nu op zoek naar nieuwe overnamekandidaten?

„De deal met Quebecor is tot stand gekomen na uitvoerig de mogelijkheden en onmogelijkheden op de markt te hebben bestudeerd. Als er iets beters zou zijn, waren we niet met deze overname gekomen. We zullen Quebecor dan ook niet volledig vaarwel zeggen. Beide partijen moeten nu even afstand nemen en zich bezinnen, maar voor ons is dit wel de beste overnamekandidaat. Ik sluit niet uit dat er een nieuw, lager bod komt. De voorbereidingen voor deze overname hebben enkele miljoenen gekost, onze winst zal in vergelijking met vorig jaar fors lager zijn. Die kosten zijn niet uitzonderlijk hoog, maar het zou wel jammer zijn als je zo dicht bij de finish bent en je die niet haalt.”