Eerste stap in het genre der genres

Foreign LandRegie: Walter Salles, Daniela Thomas. Prijs: € 29,99 ****

Volgens de Braziliaan Walter Salles, die eerder drie roadmovies regisseerde en nu bezig is met een verfilming van Jack Kerouacs On the Road, gaan roadmovies vooral over ‘wat gevoeld kan worden’ tegenover ‘wat zichtbaar is’. Over protagonisten die in de spanne van minuten en uren beslissen wat hun volgende stap zal zijn. Dat geeft roadmovies een atmosfeer van ‘onmiddellijkheid’, schreef de regisseur een maand geleden over dit genre der genres – verhalen zijn immers altijd reizen – in The New York Times magazine.

Van die ‘onmiddellijkheid’ is zijn eerste roadmovie Foreign Land – later volgden Central do Brasil en The Motorcycle Diaries – sterk doordrongen. Het motief van de jonge Paco om met smokkelwaar in zijn viool van São Paolo naar Lissabon te reizen, wordt nooit helemaal helder en dat geeft het geheel iets ongrijpbaars en desoriënterends: wij zoeken naar Paco zoals Paco naar zijn bestemming zoekt.

Salles verpakt het allemaal speels in film noir-cadeaupapier: zwartwit beelden, achtervolgingen, schurken, mooie intense vrouw. Hij contrasteert zo een eenvoudige plot met complexe personages, met maximaal effect.