Een bijzonder cadeau voor Niemeyer

In Avilés zal een groot cultureel centrum, ontworpen door de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer, verrijzen. Het centrum moet de stad nieuw leven inblazen.

Oscar Niemeyer op 12 december in Rio de Janeiro na uitreiking van de Franse Legion d’honneur Foto AP Brazil's architect Oscar Niemeyer sits by one of his drawings at an event in commemoration of his 100th birthday in Rio de Janeiro, Wednesday, Dec. 12, 2007. Niemeyer was born on Dec. 15, 1907. (AP Photo/Ricardo Moraes) Associated Press

De Braziliaanse architect Oscar Niemeyer mag zich verheugen in een bijzonder cadeau voor zijn honderdste verjaardag. Vandaag komen in Avilés in de Noord-Spaanse regio Asturias vertegenwoordigers bijeen van acht internationaal toonaangevende kunstinstellingen om de details te bespreken van een ‘global art village’ die naar hem vernoemd wordt. Dit ‘Culturele Centrum Niemeyer’, naar ontwerp van de oude meester, moet gaan verrijzen op de oevers van Avilés en beoogt het grootste kunstforum van Europa te worden.

De ‘Culturele G-8’ die vandaag bijeen is, wordt gevormd door de directeur van het nieuwe Niemeyer-centrum, samen met de collega’s van het Londense Barbican Center, het Centre Pompidou uit Parijs, het Lincoln Centre uit New York, het Opera House in Sidney, de Alexandrijnse bibliotheek uit Egypte, het Internationale Forum uit Tokio en het Cultural Centre uit Hong Kong. De bedoeling is om de wederzijdse programma’s op elkaar af stemmen, zodat er een uitwisseling plaats kan vinden van het culturele aanbod via het nieuwe kunstforum in Avilés.

Daarbij wordt gedacht aan uiteenlopende tentoonstellingen, concerten en conferenties. In de eerste presentaties noemt het centrum ondermeer evenementen als hip hop conferenties, rap concerten of graffiti wedstrijden. „Het trekken van een jong publiek wordt een van de grootste uitdagingen”, aldus directeur Natalio Grueso. Voor het artistieke management comité van het centrum worden de namen genoemd van de Amerikaanse regisseur Woody Allen, de Braziliaanse schrijver Paulo Coelho en de Britse natuurkundige Stephen Hawkins.

De culturele top vindt plaats in het Palacio Valdés theater van Avilés, geen decor wat onmiddellijk voor de hand ligt voor de creatie van een cultureel wereldevenement. Het idee om Cultureel Centrum Niemeyer in dit industriële havenstadje te vestigen ontstond twee jaar geleden tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Prins van Asturias prijzen, de Spaanse variant van de Nobelprijzen aan kunst en wetenschap.

Avilés pakte daarbij onmiddellijk het idee op in de hoop op een soortgelijk effect als het Guggenheim-museum in Bilbao. De vestiging van dit museum vormde en belangrijke stimulans voor het succesvolle stadsherstel van Bilbao, dat als een enigszins vervallen industriestad in een neergaande spiraal terecht dreigde te komen. Hoewel van aanzienlijk geringere omvang koestert Avilés – een havenplaats in een ijzerertsgebied – soortgelijke plannen om de stad nieuwe leven in te blazen.

Voor het Niemeyer centrum – het eerste gebouw dat de Braziliaanse architect ooit in Spanje heeft ontworpen – is een bedrag van 30 miljoen euro uitgetrokken. Het centrum moet worden gebouwd op de oever waar voorheen de fabrieken van een grote hoogovenonderneming waren gevestigd. De geplande opening van het nieuwe culturele centrum, dat wordt bekostigd door de Asturische regio samen met particuliere investeerders, is voorzien voor 2010. De eerste schetsen die door Niemeyer zijn gemaakt tonen een slangvormig gebouw dat wordt opgetrokken op een rivieroever.