DSM mag trouwe belegger van Hoge Raad toch extra belonen

Chemiebedrijf DSM kan verder gaan met de invoering van een extra dividend voor aandeelhouders die zich bij het bedrijf laten registreren als langetermijnbeleggers. De ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof had dit zogeheten loyaliteitsdividend eind maart verboden, maar de Hoge Raad heeft dat vanochtend ongedaan gemaakt.

De uitspraak van de Hoge Raad is een overwinning voor bedrijven, juristen en beleggers die met zo’n extra dividend een kern van vaste aandeelhouders willen vormen. Deze kern kan ook als tegenwicht dienen tegen speculatieve beleggers, zoals hedgefondsen, die het opbreken of overnemen van bedrijven willen afdwingen, zoals recent bij ABN Amro en Stork. Het plan voor een loyaliteitsdividend had onder meer de steun van pensioengigant ABP.

De Hoge Raad wees vanochtend de beschikking van de ondernemingskamer uit maart op twee cruciale punten van de hand. De Hoge Raad vindt dat ondernemingen in hun statuten wel kunnen regelen dat aandeelhouders die zich laten registreren bij de vennootschap een hogere financiële uitkering krijgen. De ondernemingskamer vond juist dat dezelfde aandelen ook dezelfde financiële rechten hadden.

Het oordeel van de Hoge Raad volgt op een interventie van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad die in het belang der wet in cassatie was gegaan. De betrokken partijen in het geding, DSM, de Amerikaanse vermogensbeheerder Franklin en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), hadden de zaak niet doorgezet.

De Hoge Raad zegt verder dat de ondernemingskamer te hard van stapel is gelopen met het oordeel dat het loyaliteitsdividend van de agenda van de aandeelhoudersvergadering van DSM moest verdwijnen. De ondernemingskamer had zich met deze tussentijdse beslissing terughoudender moeten opstellen en de belangen van de diverse partijen moeten afwegen. Zo had volgens de Hoge Raad best de besluitvorming van de aandeelhoudersvergadering van DSM over het voorstel voor een loyaliteitsdividend kunnen worden afgewacht.

Lees de uitspraken via nrc.nl/economie