Dit is alles wat je nodig hebt voor Kerst

Wel lekker, niet moeilijk, dat is wat mag je verwachten van een nrc.nextkerstdiner.

Deze recepten zijn zowel voor ervaren keukenprinsen en -prinsessen als voor beginnende kerstkoks te doen. Zeker als je de voorbereidingen goed over de dag verdeelt.

Boodschappenlijstje hebben we alvast voor je gemaakt. Hoeveelheden zijn afgestemd op acht personen, maar kunnen gemakkelijk verdubbeld worden.

Foto David Galjaard Galjaard, David

Voorgerecht Jakobsschelpen met hete limoen-kervelboter en hazelnoten

Voor 8 personen:

24 beslist verse jakobsschelpen (zonder schelp en oranje koraal)

80 g hazelnoten (zonder bruine vliesjes)

zout (liefst fleur de sel) en zwarte peper uit de molen

125 g roomboter

6 tot 8 limoenen

1 grote bos kervel, fijngehakt

Dit kun je een paar uur van tevoren doen: Verwarm de oven voor op 180 graden. Spreid de hazelnoten uit over een bakplaat en schuif ze 5 - 8 minuten in de oven, tot ze beginnen te kleuren. Leg de hazelnoten op een plank en hak ze tot je een strooisel overhoudt dat tussen grof en fijn in zit.

Dit moet je een uur van tevoren doen: Leg de jakobsschelpen in de vriezer, zodat ze iets steviger worden.

Dit doe je op het laatste moment: Snijd de licht aangevroren jakobsschelpen elk horizontaal in dunne plakjes. Spreid de plakjes als een carpaccio uit over acht borden. Knijp er het sap van twee tot drie limoenen over (dit zal je zelf moeten schatten, want de ene limoen bevat meer sap dan de andere) en bestrooi met zout en versgemalen peper. Laat de boter in een steelpan op laag vuur smelten en lichtbruin kleuren. Knijp twee tot drie limoenen uit boven het pannetje met boter. Voeg ook de gehakte kervel toe en schenk de gloeiend hete boter over de jakobsschelpen.

Bestrooi met de hazelnoten en geef er ieder een partje limoen bij.

Keukengerei:

Bakplaat

Houten plank

Mes

Pannetje

Hoofdgerecht Rosbief in een peper-korianderkorst met puree van pastinaak

Een groot stuk vlees braden lijkt misschien bedreigend, maar als je het in de oven doet en op een rustige temperatuur, kan er weinig mis gaan. Hoe lang vlees moet braden is niet zozeer afhankelijk van het gewicht, maar van de diameter. Met onderstaande tijd speel je in elk geval op safe, maar beter is het beste je slager nog even om advies te vragen.

Maak voor erbij een salade van in lange reepjes gesneden wit- of roodlof en veldsla. Meng er plakjes kastanje (uit een pot) door en een pittige dressing met dijonmosterd.

Voor 8 personen:

een stuk rosbief van een kleine anderhalve kilo

5 eetlepels zwarte peperkorrels

3 eetlepels korianderzaad

1,5 kilo kruimige aardappels

4 grote pastinaken

2 eetlepels olijfolie

250 g koude roomboter

400 ml melk

2 grote bossen bieslook

Dit kun je een paar uur van tevoren doen: Doe de peperkorrels en het korianderzaad in een vijzel en wrijf en stamp tot ze grof; er mogen geen hele peperkorrels meer inzitten, maar het hoeft ook geen poeder te worden.

Dit moet je een uur van tevoren doen: Haal het vlees uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur komt. Schil eventueel alvast de aardappels en pastinaken en snijd ze in grote stukken.

Dit doe je op het laatste moment: Verwarm de oven voor op 160 graden. Zet de aardappels en pastinaken half onder water, voeg royaal zout toe en kook ze samen in ongeveer 25 minuten gaar. Bestrooi de de rosbief rondom met zout en wrijf hem zo dik mogelijk in met het peperkoriander-mengsel. Verhit de olijfolie in een braadpan waarin het vlees precies past en braad hierin de rosbief ongeveer 5 minuten rondom aan. Leg een deksel op de pan en schuif hem in het midden van de oven. Na een half uur is het vlees mooi rood van binnen en, voor de gasten die een iets gaarder stuk vlees willen, aan de uiteinden rosé. Haal het vlees uit de oven en leg het op een snijplank. Dek af met aluminiumfolie en laat het zo tien minuten rusten. Maak intussen de puree af. Breng de melk tegen de kook aan en snijd de boter in klontjes. Knip de bieslook fijn. Giet de aardappels en pastinaken af en stamp ze met een stamper of haal ze door een pureeknijper. Schenk er tweederde van de hete melk bij en roer met een houten lepel. Meng ook de boter en crème fraîche erdoor en gebruik de overgebleven melk voor zover nodig is om een soepele puree te maken. Schep de bieslook erdoor. Proef en maak op smaak met zout en veel versgemalen peper. Snijd de rosbief in plakken en serveer ze op een mooie schaal. De puree zet je eveneens in een schaal op tafel.

Keukengerei:

Vijzel

Pan

Braadpan

Aluminiumfolie

Schaar

Pureeknijper

Houten lepel

Dessert Bevroren koffiericotta met witte muskaatpeertjes

Voor 8 personen:

600 g ricotta

6 eetlepels rietsuiker

1 theelepel fijngemalen espressobonen

1 kilo stoofperen (bijvoorbeeld Gieser Wildeman)

½ (onbespoten) citroen

75 g kristalsuiker

2 kardemompeulen

400 ml Muscat Beaume de Venise (of een soortgelijke likoreuze witte wijn)

extra: 8 kleine souffleschaaltjes

vershoudfolie

Dit kun je een dag van tevoren doen: Schil de peertjes (laat het steeltje zitten) en zet ze rechtop in een passende pan. Doe er de suiker, citroenschil en kardemom bij. Schenk de Muscat en 200 ml water in de pan en breng alles aan de kook. Draai het vuur laag en laat de peertjes in 40-50 minuten gaar koken. Haal de peertjes, kardemom en citroenschil uit het kookvocht. Draai het vuur hoger en laat de wijn inkoken tot hij stroperig wordt. Schenk deze siroop over de peertjes en laat ze afkoelen.

Dit moet je een halve dag van tevoren doen: Bekleed de souffléschaaltjes elk met een stuk vershoudfolie en laat de uiteinden over de rand hangen. Roer de ricotta los met de poedersuiker en gemalen espresso. Verdeel het mengsel over de souffléschaaltjes en vouw het folie dicht. Zet de ricotta minimaal vier uur in de vriezer.

Dit doe je op het laatste moment: Haal de bevroren koffiericotta een kwartier voor het serveren uit de vriezer. Warm de peertjes rustig op in hun siroop. Stort de ijsjes op dessertborden en zet er een peertje naast. Lepel wat van de perensiroop over de koffiericotta.

Keukengerei:

Scherp mesje

Kom

Pan

Souffleschaaltjes

Vershoudfolie