‘Der Spiegel’ kan maar geen hoofdredacteur vinden

Het grootste en invloedrijkste weekblad van Duitsland, Der Spiegel, moet leuren met de post van hoofdredacteur.

De zittende man is de wacht aangezegd. Een opvolging verloopt knullig. En toen eindelijk een kandidaat was gevonden, liet deze laconiek weten geen belangstelling te hebben. Zo belandde het beroemde weekblad Der Spiegel deze week in een crisis.

Der Spiegel, vlaggeschip van de Duitse media, heeft een oplage van ruim een miljoen exemplaren, een veel bezochte site en een geschiedenis van grote primeurs en navenante rellen. Het heeft macht en invloed, en hoewel het de Bondsrepubliek in een permanente staat van opwinding neerzet, is het zonder meer ’s lands belangrijkste nieuwsmagazine. Politiek en bedrijfsleven kijken elke zondag met vrees en ijdelheid uit naar het exemplaar van de komende week.

Stefan Aust (61) is sinds 1994 hoofdredacteur. Hij was destijds de favoriet van Spiegels grote man Rudolf Augstein en leidt de redactie met harde hand. Dat is gaan knellen. Toen Aust deze zomer op vakantie was, grepen zijn tegenstanders hun kans. De hoofdredacteur mag tot eind 2008 aanblijven, zo maakte de uitgeverij bekend.

Een slordige opvolgingsprocedure begon. Namen lekten uit en al snel was duidelijk dat redactie noch uitgeverij een profiel had van een opvolger. Totdat een week geleden bekend werd dat Claus Kleber was benaderd, leider en presentator van het Heute Journal van ZDF. Kleber (52) vroeg bedenktijd en liet eergisteren weten voor de eer te bedanken. „Dit is geen besluit tegen het belangrijkste printmedium, maar voor het beste tv-journaal”, aldus Kleber. Der Spiegel stond publiekelijk met lege handen. Voorzichtig sonderen, vooraf vertrouwelijk overleg voeren, een scenario voor noodgevallen – het ontbrak allemaal. Kennelijk ging iedereen er bij het blad van uit dat Kleber ‘ja’ zou zeggen. De afwijzing heeft consequenties voor het weekblad. Ieder ander is nu tweede keus. Het zelfvertrouwen van de nogal hoog te paard zittende redactie, mede-eigenaar van het blad, heeft een knauw gekregen. De imagoschade is groot. Intussen zit Stefan Aust nog steeds op zijn post. Zachtjes wordt gefluisterd dat hij misschien Der Spiegel in dit benauwde uur moet redden.

    • Joost van der Vaart