Buitenbeentje

Notebook met flashgeheugen In de marge

Wie de Asus Eec PC vergelijkt met andere lichte en kleine notebooks zal zich al snel afvragen waarom die andere machines zo duur zijn. Het scherm van 7 inch zorgt er in ieder geval voor dat het formaat en het gewicht aanzienlijk bijdragen aan de draagbaarheid. Toch krijgt de gebruiker van het toetsenbord van dit notebookje gelukkig geen kramp in de vingers. Integendeel.

De Eec PC is in positieve zin een buitenbeentje. Zo is er in plaats van een harddisk een flashgeheugen ingebouwd. Dat betekent dat er bij het opslaan geen mechanische onderdelen aan het werk hoeven. Daardoor is de notebook minder kwetsbaar geworden, maar bovenal behoorlijk snel.

Opstarten gaat aanmerkelijk vlotter dan bij welke andere conventionele notebook dan ook. Dat is in belangrijke mate te danken aan het besturingssysteem dat nu eens niet van Microsoft is.

De Eee PC draait onder een speciale versie van Linux. Deze is voor deze notebook zodanig aangepast dat er vanuit de menu’s snel programma’s opgestart kunnen worden. Wederom is dat niet de geijkte Microsoft-programmatuur.

Om over internet te browsen is er Firefox, tekstverwerken en het werken met spreadsheets kan met OpenOffice. Desalniettemin kunnen daarmee toch gewoon bestanden worden gebruikt die wel uit Microsoft Office-applicaties zoals Word en Excel afkomstig zijn.

Daarnaast is voorzien in diverse handige programma’s zoals Skype waarmee zoals bekend goedkoop kan worden getelefoneerd via internet. Daartoe kan er op de usb-poort een Skype-telefoon worden aangesloten.

Alle menu’s en programma’s werken eenvoudig. Een verbinding met een draadloze internetverbinding is kinderspel. Wie snel uit een trein moet stappen en de notebook dicht vouwt , brengt hem automatisch in de standby-stand. Zet men de machine weer aan dan kan onmiddellijk verder worden gewerkt. De Eec PC zal in 2008 ook in Nederland verkrijgbaar zijn voor circa 300 euro.

Laurens van Aggelen