boekberichten

Martin Ros wil tv-programma in gedeukte cabriolet

Martin Ros wil na zijn ontslag als boekbespreker bij de TROS Nieuwsshow doorgaan bij een andere omroep. Hij heeft Andries Knevel van de EO aangeboden een radioprogramma te maken en er zijn gesprekken met ‘een andere landelijke omroep’ over een televisieprogramma, zo meldt De Telegraaf. Als het aan Ros ligt wordt zijn nieuwe radioprogramma ‘een bevindelijk programma over christelijke boeken’. In het televisieprogramma wil Ros ‘gezeten in zijn gedeukte cabriolet’ verslag doen van ‘boeken en het Nederlandse landschap,’ schrijft De Telegraaf. (RK)

‘A people’s History’ wordt documentaire

Howard Zinns A People’s History of the United States wordt verfilmd als documentairereeks. In het boek, dat door conservatieve kringen fel werd bekritiseerd, beschrijft Zinn de Amerikaanse geschiedenis door de ogen van indianen, arme blanken, zwarte slaven en vrouwen. (RK)

Bukowski nu ook verkrijgbaar in Iran

Binnenkort zullen teksten van de Amerikaanse schrijver Charles Bukowski in Iran verschijnen. De vertaler Ahmad Puri zal een keuze van de gedichten in het Perzisch omzetten. Of de censuur in Iran er uiteindelijk geen stokje voor zal steken, is nog de vraag. De autobiografische teksten van Bukowski waden immers niet alleen in een alcoholisch bad, ze staan ook bol van seks en beschrijven in geuren en kleuren zijn ervaringen met prostituees. Onlangs nog werd de Perzische vertaling van de roman Herinnering aan mijn droeve hoeren van de Colombiaanse Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez in Iran kort na verschijnen verboden. (DL)

Piet Gerbrandy zou een Mussolini zijn

In Remco Camperts recentste bundel Nieuwe herinneringen staat: ‘laat ik niet denken / dat ik examens moet afleggen in de poëzie […] of iets moet bewijzen aan bv. de kogelronde criticus / een van de Mussolini’s van de poëzie / die met die baard en die snor / die zelf gedichten schrijft / die de 18 doden niet goed vindt / zichzelf veel beter / mijn vader twee keer vermoord’. Die kogelronde criticus moet haast wel Piet Gerbrandy zijn, die ‘De achttien dooden’ ooit een ‘buitengewoon matig gedicht’ noemde, dat ‘van clichés aan elkaar’ hangt. Gerbrandy herkent zichzelf inderdaad in Camperts kanonnade: ‘Ik vind het een deerniswekkende tirade; Campert verliest de normale verhoudingen totaal uit het oog, als een Geert Wilders. Wat hij in feite zegt is: wie het waagt deze sacrosancte tekst niet te waarderen, is een fascistische kampbeul. Bovendien lijkt hij te denken dat ik mijn eigen poëzie beter vind dan die van alle andere dichters, wat nergens op gebaseerd is.’ Volgens zijn redenering zal een dichter die recenseert altijd zijn eigen poëzie als maatstaf nemen. Lees mijn stukken, en je ziet dat dat niet het geval is.’ (TJ)

Jonathan Littell herziet zijn roman

De Frans-Amerikaanse auteur Jonathan Littell heeft Les bienveillantes, zijn bestseller over nazibeul Max Aue, een opknapbeurt gegeven. Hij deed dat ter gelegenheid van de verschijning van het werk in Folio-pocket in Frankrijk op 31 januari. Het gaat onder meer om verbeteringen van plaatsnamen, namen van personages, rangen van legerfunctionarissen en benoemingen. Ook heeft Littell de slotscène licht gewijzigd. In die passage bevindt zijn hoofdpersonage Maximilien Aue zich in de bunker van Hitler om er gedecoreerd te worden. In plaats van de neus van Hitler om te buigen, bijt Aue de Führer nu. Op die manier wil Littell „de belachelijke gewelddadigheid van de scène” nog meer benadrukken, aldus Yvon Girard, directeur van Folio, in L’Express. (DL)

Wordsworths nichtje schreef Brits volkslied

Na in 1837 te zijn verzocht de tekst voor het nieuwe Britse volkslied te schrijven, gaf de Engelse dichter William Wordsworth de opdracht door aan zijn 12-jarige nichtje. Het resultaat viel toen niet in de smaak. De koningin zond een bedankbriefje en een pen, maar er werd een ander gedicht op muziek gezet. Het gedicht, dat meer dan anderhalve eeuw in een tijdscapsule lag begraven, wordt nu gepubliceerd. (HC)

M.m.v.Hans Cottyn, Toef Jaeger, Reinier Kist en Dirk Leyman

Lees meer op: http://papierenman.blogspot.com of nrc.nl/boekenblog

    • Reinier Kist
    • Toef Jaeger
    • Dirk Leyman