Bij beschieting markt Mogadishu 17 doden

Vandaag is er in de Somalische hoofdstad Mogadishu voor de tweede achtereenvolgende dag zwaar gevochten tussen troepen van de regering en hun Ethiopische bondgenoten aan de ene kant, en islamitische opstandelingen aan de andere. Gisteren kwamen zeker 17 mensen om het leven toen de grote markt van de stad midden op de dag werd getroffen door een mortier. Er vielen op de Baskara-markt ruim veertig gewonden.

De beschieting van de markt zou het werk zijn geweest van de Ethiopische troepen, volgens een bericht van de BBC. De aanval op de markt vond enkele uren plaats nadat zwaar bewapende rebellen in een wijk in het noorden van de stad de strijd waren aangegaan met Ethiopische troepen.

De opstandelingen zijn de afgelopen maanden steeds zelfverzkerder geworden, naarmate de interimregering ernstiger geteisterd wordt door interne conflicten. Volgens een woordvoerder van de regering worden de opstandelingen gesteund door strijders uit Afghanistan, Tsjetsjenië en sommige Arabische landen. „Er zijn zo’n 4.500 terroristen in het land”, aldus een hoge functionaris van het ministerie van Veiligheid.

Hij zei ook dat tachtig procent van het land in handen dreigt te vallen van de opstandelingen. „Terroristische activiteiten in Somalië zijn nog nooit zo omvangrijk geweest.” Dit jaar zijn bij gevechten in de hoofdstad bijna 6000 burgers omgekomen. (Reuters)