Beurswaarde Pharming gehalveerd

De beurswaarde van het Leidse biotechnologiebedrijf Pharming is gisteren en vandaag gehalveerd nadat bekend werd dat de Europese medicijnentoezichthouder EMEA geen toestemming geeft om het geneesmiddel Rhucin op de markt te brengen.

Pharming maakte de tegenvaller gisteren bekend. In augustus zag het er nog goed uit voor Pharming. Het bedrijf publiceerde toen positieve onderzoeksresultaten voor Rhucin, een middel tegen erfelijk angio-oedeem. Patiënten met deze zeer zeldzame ziekte hebben te maken met zwellingen die in potentie levensbedreigend zijn. Pharming gaf in augustus aan te verwachten dat Rhucin begin volgend jaar in Europa kan worden verkocht.

Het besluit van medicijnentoezichthouder EMEA betekent dat het in ieder geval langer zal duren voordat Pharming Rhucin op de markt kan brengen. Pharming gaat in beroep tegen het besluit. Die procedure neemt drie tot zes maanden in beslag. Als EMEA zijn mening bijstelt, kan Rhucin dus op zijn vroegst in de zomer van 2008 worden verkocht.

Rhucin is het eerste medicijn van Pharming dat kans maakt op de markt te komen. Tot nu toe lijdt het bedrijf nog altijd verlies.

Het besluit van EMEA en de bijbehorende koersval betekenen niet dat Pharming in de problemen komt, zegt commercieel directeur Rein Strijker. Volgens hem heeft het bedrijf eind dit jaar nog ruim 60 miljoen euro in kas. „Ook als we geen dubbeltje binnen krijgen, kunnen we nog twee tot drie jaar vooruit.”

Strijker zegt zeer verbaasd te zijn over het besluit van de toezichthouder, aangezien eerdere contacten leken te wijzen op een goedkeuring. „Alle lichten stonden op groen.” De bezwaren die de toezichthouder heeft, had het bedrijf volgens hem allang geadresseerd. Zo wilde EMEA weten of er geen gevaar was voor verontreinigingen uit de konijnenmelk waar Rhucin uit wordt gemaakt.

Strijker gaat er niet vanuit dat het besluit van EMEA invloed heeft op het oordeel van de Amerikaanse medicijnentoezichthouder FDA. Die komt in de tweede helft van komend jaar met een besluit. Volgens Strijker werken de toezichthouders vrij verschillend. In de Verenigde Staten is er tussentijds meer overleg tussen toezichthouder en bedrijf. In Europa neemt een commissie met vertegenwoordigers uit alle lidstaten een besluit, dat volgens hem alleen positief of negatief kan zijn. „Dat zijn de enige smaken.”

Gisteren verloor Pharming al 17 procent van zijn beurswaarde. Vanochtend kelderde het aandeel aanvankelijk met nog eens 50 procent. Dat liep in de loop van de ochtend terug tot 42 procent. De koers stond rond het middaguur op 1,54 euro.