‘Atonement’ grote kanshebber Globes

Er zijn maar weinig verrassingen bij de nominaties voor de Golden Globes die gisteren in Hollywood werden bekendgemaakt. Wie de afgelopen weken de Amerikaanse persprijzen volgde zal steeds dezelfde films hebben teruggezien en nu dus ook weer bij de Globes, die traditioneel worden gezien als graadmeter voor de Oscars: No Country for Old Men van de gebroeders Coen, Michael Clayton van Toni Gilroy, American Gangster van Ridley Scott, Atonement van Joe Wright, Eastern Promises van David Cronenberg en, op enige afstand, de Franstalige productie Le scaphandre et le papillon, oftewel The Diving Bell and the Butterfly van Julian Schnabel.

Deze films keren in tal van categorieën terug, of het nu beste film en regie is, beste scenario of om de hoofdrollen gaat van George Clooney, Denzel Washington en Keira Knightley. Cate Blanchett heeft als actrice zelfs twee kansen, voor haar hoofdrol in Elizabeth, The Golden Age en voor haar bijrol in de Bob-Dylanfilm I’m Not There. Atonement, naar de roman van Ian McEwan, kreeg de meeste nominaties: in zeven categorieën. No Country for Old Men en Michael Clayton kregen nominaties in vier, American Gangster en Eastern Promises in drie categorieën. De prijzen worden uitgereikt op 13 januari, de dag nadat de leden van de Academy of Motion Picture Arts en Science hun stemmen moeten uitbrengen voor de Oscarnominaties.

Steven Spielberg is al verzekerd van een prijs op 13 januari. Hij krijgt de Cecil B. DeMille Award voor zijn hele oeuvre. Bij de animatiefilms gaat het tussen Ratatouille, Bee Movie en The Simpsons Movie. Bij de niet-Engelstalige films ook weinig verrassingen. De inmiddels al met prijzen overladen 4 maanden, 3 weken en 2 dagen van Cristian Mungiu neemt het daar op tegen onder meer Lust, Caution van Ang Lee, The Diving Bell and the Butterfly, de animatiefilm Persepolis van Marjane Satrapi en The Kite Runner van Marc Forster. Bij de tv-dramaseries gaat het tussen Big Love, Damages, Grey’s Anatomy, House M.D., Mad Men en The Tudors.

Voor meer informatie zie www.goldenglobes.org