Atletiekunie: postuum eerherstel Foekje Dillema

De atletiekunie (KNAU) verleent de vorige week overleden oud-atlete Foekje Dillema (81) postuum eerherstel. Bondsdirecteur Rien van Haperen heeft gisteren in Kollum in een gesprek met Foeke Dillema, vertegenwoordiger van de nabestaanden, verontschuldigingen aangeboden voor de wijze waarop de KNAU na de gewraakte seksetest in 1950 met de atlete is omgegaan. Daarnaast heeft hij toegezegd dat de resultaten van Dillema weer in de ranglijst aller tijden worden opgenomen. Ook beloofde Van Haperen namens de KNAU een krans op haar graf te laten leggen.

Dillema werd in 1950 op grond van een seksetest uitgesloten van deelname aan wedstrijden voor vrouwen. De test zou hebben uitgewezen dat zij een man was. De uitslag is omstreden en vermoed wordt dat Fanny Blankers-Koen en haar man en trainer Jan een dubieuze rol in de affaire hebben gespeeld. Zij zagen in Dillema, die het Nederlands record op de 200 meter met een sensationele tijd van 24,1 seconden verbeterde, een (ongewenste) concurrente.

Het gesprek in Kollum was op initiatief van de familie. De uitkomst ervoer Van Haperen als een bevrijding. Hij zei dat de KNAU jaren met de kwestie in haar maag heeft gezeten. Van Haperen bood geen excuses aan voor de seksetest. „Dat kunnen we niet doen, omdat je het in het licht van die tijd moet zien. Op grond van de huidige regels had Foekje Dillema aan wedstrijden kunnen deelnemen. We hebben ons wel verontschuldigd voor de wijze waarop we daarna met haar zijn omgegaan.”

Dat er de jaren erna geen contact met Dillema is geweest, was volgens Van Haperen de wens van de oud-atlete, omdat de kwestie haar emotioneel raakte. „Onze bondsarts Els Stolk heeft het een aantal keren geprobeerd, maar Foekje hield steeds de boot af.”

De KNAU ontbrak vorige week bij de begrafenis. Volgens Van Haperen was dat geen onwil, maar het gevolg van een misverstand. De familie Dillema bleek de rouwkaart naar het oude adres van het bondskantoor te hebben gestuurd. Kollumerland heeft het plan Dillema te eren met een plaquette in Burum, haar geboortedorp.