‘Adoptiekind lijdt aan bindingsangst’

Een ernstige vorm van bindingsangst. Dat is volgens een Nederlands diplomatenechtpaar de reden dat het zijn zevenjarige geadopteerde dochter uit huis heeft laten plaatsen. In een verklaring schrijven zij dat, nadat in 2004 die diagnose werd gesteld, ze met gezinstherapie hebben geprobeerd tot genezing te komen. „Tot onze grote teleurstelling werd de situatie niet beter, integendeel, de situatie werd slechter en de rest van het gezin begon daar sterk onder te lijden.”

Begin deze week ontstond commotie nadat verschillende Aziatische kranten schreven over een Nederlands diplomatenechtpaar in Hongkong dat de geadopteerde dochter Jade had overgedragen aan de locale autoriteiten. Het echtpaar zei van het meisje af te willen omdat het moeite had zich aan te passen aan het gezinsleven en de eetgewoonten. Het echtpaar adopteerde het Zuid-Koreaanse meisje in 2000 toen zij vier maanden oud was.

Woensdag werd duidelijk dat het gaat om een consul die werkzaam is aan de Nederlandse ambassade in Hongkong en zijn echtgenote. Aanvankelijk wilde het echtpaar niet reageren. Het zou gaan om een privékwestie. Maar gisteren kwam het met een verklaring: „De reacties in Nederland zijn zo heftig dat we er behoefte aan hebben deze situatie uit te leggen, in de hoop daarmee enig begrip te kweken.”

Het echtpaar ontkent in de verklaring formeel afstand te hebben gedaan. „Wij zijn de ouders van Jade en voelen ons volledig verantwoordelijk voor haar welzijn en dat zullen we ook altijd blijven.” Het echtpaar zegt te hopen dat het kind nog teruggeplaatst kan worden.