Zwitserse regering in crisis vanwege leider omsteden Volkspartij

Bern. De leider van de Zwitserse Volkspartij (SVP), de rechts-populistische Christoph Blocher, is niet herkozen als lid van de Bondsraad, de Zwitserse regering. Zelden wordt in Zwitserland kandidaten voor de regering weggestemd door het parlement, zeker als zij - zoals Blocher - al in de Bondsraad zaten. Blocher is omstreden in verband met de felle campagne van zijn partij tegen immigranten. De zeven leden tellende regering is in Zwitserland slechts het uitvoerende orgaan van het parlement. Alle grote partijen zijn lid van de regering. Blocher, die in 2003 lid werd van de Bondsraad, zei dat zijn partij in de oppositie gaat als hij niet zou worden herkozen. Daarmee zou voor het eerst sinds 1959 een van de grote partijen niet in de regering vertegenwoordigd zijn. De Zwitserse Volkspartij won de parlementsverkiezingen in oktober met een controversiële campagne: een poster met witte schapen die één zwart schaap de grens over schoppen.