Verwassen shirtjes van H&M zijn niet te ruilen

Puilt jouw kledingkast uit van ongedragen, maar goede kledingstukken?

Nu kun je ze inruilen voor andermans miskopen die jou wél goed passen.

Foto Hollandse Hoogte Messy closet Rommelige kleerkast Hollandse Hoogte

Welke vrouw kent het niet? Miskopen. Na die eindeloze zoektocht naar sjieke pumps blijkt dat je er nog geen vijf minuten op kunt lopen. En die riem blijkt helemáál niet te passen bij het jurkje dat je vanavond aantrekt. Terugbrengen naar de winkel? Dat kan altijd nog, denk je dan. Maar laten we eerlijk zijn, meestal komt daar helemaal niets van terecht en ligt het jaren later nog in je kast.

Met terugwerkende kracht kun je die miskopen alsnog ruilen, of het nu om kleding, schoenen, sieraden of tasjes gaat. Zaterdag is er een UpperWareHouse waar je gratis kunt shoppen en uitgaan ineen. Lever vandaag of morgen tussen zes en elf uur ’s avonds een gesloten zak met je miskopen in bij de bar van Zaal de Unie aan Mauritsweg 34 in Rotterdam. Je komt dan automatisch op de gastenlijst. Voor de eerste tien dames ligt er bovendien een tasje van Susan Bijl klaar. Laatkomers kunnen uiterlijk zaterdagavond tussen 19.00 en 20.30 uur hun spullen inleveren.

Monica Electronica geeft zaterdagavond om 21.00 uur het startsein voor een paar uur gratis winkelen. In Zaal de Unie is een winkel ingericht met drie pashokjes en kledingrekken vol miskopen. De kleding kan terplekke op maat worden gemaakt of gepimpt. De bedoeling is dat bezoekers met een nieuwe outfit naar huis gaan. Voor kledingadvies zijn circa tien winkelmeisjes aanwezig. Gekleed als dienstmeisjes – zwart jurkje, wit schortje en rode lippenstift – hangen zij gepaste kleding terug in de rekken en houden de dames in het gareel; er mogen maximaal drie stuks mee in het pashokje. „Ik ben bang dat het een graaifestijn wordt”, lacht Marije Ravelli (27), een van de initiatiefneemsters van UpperWareHouse.

Een half jaar geleden organiseerde Marije een kledingruilfeestje voor tien vriendinnen. Op de avond zelf stonden dertig vrouwen voor haar deur, van wie ze de helft niet kende. Iedereen nam bergen kleding mee. Een groot succes dus. Toen iedereen Marije blééf vragen wanneer de wintercollecte zou komen, ging ze om de tafel zitten met vriendinnen Marieke Buijs (29) en Jet van Schie (25). In de kroeg. „Naarmate we meer dronken, kwamen er steeds meer ideeën.” Aan het einde van de avond lag er een plan.

Zelf doneert Marije vijftien tot twintig kledingstukken. Een nooit gedragen colbertje dat al vijf jaar in de kast hangt bijvoorbeeld. „Ik heb een serieus probleem met koopjes. Als ik iets in de uitverkoop zie, moet ik het gewoon hebben.” De kleding die zaterdagavond wordt geruild moet nog wel goed draagbaar zijn, benadrukt Marije. „Een verwassen shirt van H&M van drie seizoenen geleden hangen we dus niet op.” Inmiddels hebben BN’ers zoals Halina Reijn en Carice van Houten, jurkjes gedoneerd. Deze worden zaterdagavond onder de aanwezige dames verloot. Of de BN’ers zaterdagavond zelf komen ruilen, is nog niet bekend.

De kledingruil duurt tot 0.00 uur, daarna wordt de winkel omgebouwd en begint de feestavond, met een verrassingsact, muziek van FNNNN en een show van BLISS. Overigens zijn mannen „méér dan welkom” tijdens de UpperWareHouse, maar tot 0.00 uur alleen in het café. Vanwege het – vermoedelijke – tekort aan pashokjes moeten dames zich namelijk ook buiten de hokjes ongegeneerd kunnen omkleden, legt Marije uit. Voor de kleding die overblijft staat er in Zaal de Unie een container. De kleren gaan naar KICI, een stichting die kleding inzamelt voor derdewereldlanden en Oost-Europa.

Afhankelijk van het succes van de eerste editie, krijgt UpperWareHouse wellicht een vervolg. Goede Waar & Co, een consumentenvereniging voor duurzame consumptie, neemt het idee misschien over. Marije, Marieke en Jet vormen in dat geval het creatieve team en Goede Waar & Co neemt de organisatie voor zich. Dat ziet Marije wel zitten. „Dan hoeven wij niks meer te regelen, en blijft dit feestje toch bestaan.”

    • Barbara Rijlaarsdam