Televisie Voorkeur

De Documentaire Radio Bani Gansé gaat over een plaatselijke radiostation in Banikoara, een straatarm provinciestadje met 25.000 inwoners in het noorden van Benin. Via de lokale radio krijgen de bewoners van Banikoara toegang tot de media om hun stem te laten horen en de problemen op regionaal niveau aan de kaak te stellen. Zoals de katoenboeren die tegen woekerrentes geld bij de bank moeten lenen om pesticiden en kunstmest te kopen voor hun oogst, waarvan de opbrengst steeds onzekerder wordt. Op de foto de redacteuren en technici van het radiostation. Holland Doc. Ned.2, 22.50-23.47u. Foto VPRO

actualiteiten

EénVandaag. Bekendmaking van de Politicus van het Jaar 2007. Hij of zij volgt Jan Marijnissen op, die die vorig jaar tot winnaar werd uitgeroepen. Ook wordt bepaald wie de titel slechtste politicus van het jaar heeft verdiend. Dit jaar deden ruim 23.000 mensen mee aan de verkiezing. Naast de kijkerskeuze wordt bekendgemaakt wie zich volgens de 150 leden van de Tweede Kamer de beste politicus mag noemen. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over het een jaar lang gevolgde Friese gezin Wijbenga. Drie broers vertrekken achter elkaar naar Uruzgan. In angst en spanning volgt het gezin het nieuws uit Afghanistan en de schaarse berichten die ze van de kinderen ontvangen. Bij een bezoek aan de broers in Uruzgan blijkt dat deze missie voor de jongens een heel andere is dan voorgaande missies. Ook voor de ouders, die wel wat gewend zijn, is deze missie zwaarder. Ze zijn even opgelucht als de eerste zoon terugkomt, maar terneergeslagen na het omkomen van de zoveelste militair. Ned.2, 20.20-20.55u.

Nova. Reportage over de opvallend nauwe samenwerking tussen de Nederlandse en de Turkse opsporingsautoriteiten bij drugsbestrijding, een reportage over de stroomstoring na het ongeluk met een Apache-helikopter en de gevolgen daarvan en aandacht voor het – eerste – burgerinitiatief, over een taks op vlees dat afkomstig is van de intensieve veehouderij. Ned. 2, 22.15-22.50u.

informatief

Herinnert u zich deze nog? Afl.6 : Gifschandaal en glasbakken. Vroeger woonden jonge mensen, getrouwd of single, vaak lang bij hun ouders en waren de woonwensen bescheiden. Nu wil iedereen een eigen huis, met een tuin, in een rustige buurt die makkelijk te bereiken is. De afgelopen jaren is er heel wat gebouwd. De persoonlijke verhalen gaan over: een boerderij die volledig in de verdrukking is gekomen door alle nieuwbouw, de strijd om een glasbak en Lekkerkerk, de woonwijk die op gif gebouwd bleek te zijn. Ned.1, 19.205-19.55u.

Andere tijden. Geschiedenismagazine gaat deze keer over prins Claus. Met zijn liefde voor Afrika leek prins Claus de gedroomde voorzitter van de Nationale Commissie Ontwikkelingsstrategie. Maar al snel werd de Commissie, en daarmee ook Claus, toch onderwerp van discussie. Zo ontstond er in 1972 heibel over subsidie aan het Angola Comité. Het jaar daarop trad prins Claus af als voorzitter. Ontwikkelingshulp was een te gevoelig politiek onderwerp gebleken voor een lid van het Koninklijk Huis. Ned.2, 21.20-22.00u.

Arrange me a marriage. Vierde deel van een vijfdelige reportageserie waarin een Indiase koppelaarster Britse alleenstaanden aan een partner probeert te binden via een modern gearrangeerd huwelijk. Sally Cox is heeft een mooie carrière. Geen materiële zorgen, een actief sociaal leven. Toch heeft de veertigjarige vrouw de laatste tien jaar geen leuke afspraak gehad. Zij lijdt onder haar vrijgezelle staat en haar kinderloosheid. Huwelijkmakelaar Aneela Rahman schakelt het netwerk van Sally in om een geschikte partner voor haar te vinden. BBC 2, 21.00-22.00u.

Ik vertrek. Serie reportages over Nederlanders die hun geluk in het buitenland gaan beproeven. De Amsterdamse yuppen Joris (38) en Christy (36) Christiaans met hun tweejarige zoon Daan verruilen hun grachtenpand voor een guesthouse in het Zuid-Afrikaanse Sommerset West, dat zij gaan uitbaten. Voor de eerste gasten komen zijn er wat problemen te overwinnen: zo lekt het dak, is het zwembadwater vies en het personeel blijkt onbetrouwbaar. Ned.1, 21.30-22.25u.

Keuringsdienst van waarde. Aandacht voor probiotica, een verzamelnaam voor producten met bacteriën die andere bacteriën in de darmen te hulp zouden schieten en daardoor de gezondheid zouden bevorderen. Ned.3, 22.00-22.30u.

Documentaire

Profiel: De vele petjes van Ali B. Portret van de rapper waarin zijn neef Otman en (jeugd)vrienden schetsen hoe een schuchter jongetje zich ontwikkelt tot goedgebekt straatschoffie, die veel ‘hosselt’, blowt, in drugs handelt en gokt, totdat zijn moeder hem naar Marokko stuurt. Hij vindt kracht in zijn geloof en keert terug om de beroemdste rapper van Nederland te worden. Ned.3, 21.10-22.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Ernst Veen vertelt over de de verborgen kunstschatten uit Afghanistan die hij naar de Nieuwe Kerk in Amsterdam haalde voor een expositie. Journalist en presentator Twan Huys praat over de talkshow waarmee hij langst universiteiten trekt. Giel Beelen assisteert presentator Menno Bentveld. Ned.3, 19.30-20.25u.

Nova College Tour. Twan Huys interviewt gasten uit politiek, media, cultuur en wetenschap. De studenten in de zaal worden daar actief bij betrokken. Gesprek met cabaretier Jan Jaap van der Wal die als jongste cabaretier ooit de traditionele eindejaarsconference houdt. Onderwerpen zijn die eindejaarsconference, maar ook zijn humor, zijn vak als cabaretier/stand-up comedian, zijn werk voor ontwikkelingslanden, BN’ers en goede doelen en de rol van de politiek. Ned.3, 20.25-21.15u.

Pauw & Witteman. Bisschop Muskens vertelt over zijn ervaringen tijdens zijn afscheid. Verder is onder anderen ‘beroepsbabbelaar’ Albert Verlinde te gast. Ned.1, 23.00-23.55u.