Suikerzieke oudere stopt met fitness

rotterdam, 13 dec. Dikke vijftigers en zestigers met ouderdomssuikerziekte houden gezonde bewegingsprogramma`s meestal niet vol. Dat blijkt uit het promotie-onderzoek van sportarts Stephan Praet van de Universiteit Maastricht, die patiënten een jaar lang twee soorten training liet uitproberen. Dat bewegen helpt tegen diabetes type 2, is bekend. Ook in Praets onderzoek was bewegen gezond: de bloedsuikerwaarden van de patiënten verbeterden, en hun bloeddruk ging omlaag. Het probleem is dat meer dan de helft van de deelnemers voortijdig stopt met de trainingen. De suikerpatiënten in Praets studie gingen drie keer per week óf stevig wandelen in een groep, óf oefenen op de fiets-, roei- of crosstrainer. Na een jaar was meer dan de helft van hen weer opgehouden. Het merendeel van de stoppers kreeg last van hun benen of voeten, anderen hadden geen zin meer. Een individuele aanpak kan uitval voorkomen, denkt de arts.