Stroomstoring na helikopterongeluk

De geraakte hoogspanningsmast bij Hurwenen. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold hurwenen kapotte electriciteitsmast foto rien zilvold Zilvold, Rien

Ongeveer 50.000 huishoudens in de Tieler- en Bommelerwaard zaten vandaag zonder elektriciteit, nadat gisteravond een Apache-helikopter tegen een hoogspanningsmast bij Hurwenen was aangevlogen.

Drie kabels van de mast braken en vielen in de Waal. De helikopter raakte beschadigd maar kon een noodlanding maken bij Heusden. De twee vliegers zijn ongedeerd.

Door de stroomstoring hebben naar schatting 80.000 mensen geen elektriciteit. Het betreft bewoners van Zaltbommel, Kerkdriel, Hedel, Hurwenen, Bruchem, Rumpt, Waardenburg, Meteren, Deil, Tuyl, Spijk, Gameren, Ammerzoden, Poederoijen, Acquoy, Aalst, Rossum, Brakel, Zuilichem, Well en Haaften.

De stroomstoring zal volgens Nuon nog wel even aanhouden. Over de precieze duur kon het energiebedrijf aan het eind van de ochtend nog weinig zeggen. „In normale omstandigheden kunnen andere delen van het netwerk de stroomleverantie overnemen”, zegt de woordvoerder. „We hebben inderdaad zo’n 4.000 à 5.000 huishoudens kunnen omschakelen. Maar voor het grootste deel van het gebied is dat niet mogelijk, want dit is een storing op hoogspanningsniveau, die bovendien moeilijk is te herstellen.”

De kabelbreuk zit in een 150-kilovoltleiding die boven de Waal loopt en de verbinding vormt tussen de onderstations in Tiel (waar de stroom vandaan komt) en Zaltbommel. Voor de reparatie zou met een schip eerst een lijn overgebracht worden van de zuid- naar de noordkant van de rivier. Daartoe heeft Rijkswaterstaat het scheepvaartverkeer stilgelegd. Met de lijn zouden vervolgens drie nieuwe hoogspanningskabels worden overgebracht. „Het is een complexe situatie”, zei een woordvoerder van Nuon vanmorgen. „Het water staat hoog en er is een sterke stroming.”

Bij de reparatie helpen dertig militairen van de 105 Brugcompagnie uit Wezep. Het genieonderdeel legt onder meer een ponton tegen de voet van de geraakte hoogspanningsmast, die door het hoge water moeilijk is te bereiken.

Een groot deel van het mobiele telefoonverkeer in het rivierengebied is gestoord. Met het vaste telefoonnetwerk zijn geen problemen. De centrales hiervan hebben een noodstroomvoorziening die bij een storing in werking treedt. Bij brandweerposten kunnen mensen hulp inroepen, als hun telefoonverbinding niet werkt.

Volgens omstanders veroorzaakte de crash van de hoogspanningsmast een enorme knal. Een groot deel van de Tieler- en Bommelerwaard werd daardoor in duisternis gehuld. De politie stelde de bewoners met geluidswagens op de hoogte van het ongeval. Hulpdiensten voerden noodaggregaten aan voor kwetsbare instellingen als bejaardenhuizen. Ouders in het gebied mochten vanochtend zelf bepalen of ze hun kinderen naar school stuurden.