Stoofvlees en veenbessen in de kerstspotlights

December feestmaand. Misschien beter: december eetmaand. Ik denk, schrijft hoofdredacteur Makkie Mulder van Delicious (5,25 euro) in elk geval, „dat ik van de kerstvakantie gewoon zes kerstdagen maak, met elke dag een feestmenu”.

Delicious is de opvolger van Tip Culinair, het eerste en lange tijd enige kookmaandblad van Nederland. Maar Tip was niet meer ‘hip’, heette het een jaar geleden: te veel een receptenblad, te veel historie, te vrouwelijk. Delicious is als internationaal ‘lifestylefoodblad’ wél trendy. De doelgroep, meldde Adformatie bij de start van het blad, wordt gevormd door 25 tot 45-jarigen, vooral mannen.

En zoals dat gaat in lifestylefoodbladen staan in Delicious veel interviews (Jamie Oliver: ‘Toen ik acht was, leerde mijn vader me brood bakken en ik was verbijsterd’), culi-columns (Sylvia Witteman vanuit de VS: ‘Amerikanen beginnen de dag met mierzoete muffins of een kom voornamelijk uit suiker bestaande graanfantasie’) en veel, heel veel jaloersmakend prachtige gerechten. Kalfsoester gevuld met lardo, truffel en kreeft, bijvoorbeeld. En: ceviche van makreel met portobello’s en palingtempura. Je kijkt, leest en weet: dit ga ik nooit maken.

Maar eerlijk is eerlijk: er staan in Delicious ook veel recepten die de iets bovenmodale keuken wél aan zou moeten durven. En verder geldt wat ook voor de gemiddelde damesglossy geldt: je weet dat je die kleren niet gaat kopen en dat je er nooit zo oogverblindend uit zal zien, maar oh wat zijn ze fijn om naar te kijken.

Een vergelijkbaar, maar minder vaak verschijnend blad is GoodFood (6,95 euro), ook met kerstspecial en ook afkomstig uit het buitenland. Sterker, wie vorig jaar december de Engelse GoodFood in huis haalde, zal een enkel recept herkennen. Hoofdredacteur Ton Borghouts zelf kookt het liefst met wat het land biedt, schrijft hij onder de kop ‘koken als grootmoeder’. Volgens hem is de regionale keuken weer in opmars. „Ik weet niet hoe u erover denkt, maar ik heb mijn Franse stoofvlees en Hollandse stampotten boeken weer vooraan gelegd.”

Dat brengt ons als vanzelf bij de Elle Eten (5,95 euro, maar tegenwoordig alleen nog te koop in combinatie met de Elle Wonen). En inderdaad: daar staan gerechten in met stoofvlees en cranberry’s. Maar dan wel ‘glamoureuze recepten met de veenbes in de spotlight!’. Verder verhoudingsgewijs veel handige tips voor kleine hapjes, aanbevolen restaurants en niet te vergeten de receptkaarten om uit te scheuren, indertijd een uitvinding van Elle Cuisine.

Het kan natuurlijk allemaal ook wat makkelijker en goedkoper. Daarvoor lijkt Koken & Genieten (2,95 euro) bedoeld. Hierin hoef je niet met Jamie Oliver je eigen chocolade-vlechtbrood te bakken, maar vertelt bakker Arend uit Nijmegen hoe híj chocoladecroissants maakt. En die kan je dan kopen. Natuurlijk staan in dit speciale decembernummer ‘medaillons met truffelpuree’ en ‘soep met walnootpesto’. Maar voor de ‘visschotel met bladspinazie’ komt de spinazie uit de diepvries. Ook mag je bouillonblokjes, pasteibakjes en soms zelfs saus uit een zakje gebruiken. Maar dat gaat dan toch wel weer erg lijken op de Allerhande (gratis).

Gretha Pama