Spanje beleeft een groene primeur

Iberdrola Renovables gaat vandaag als eerste windenergiebedrijf ter wereld naar de beurs. „Investeerders hongeren naar groene aandelen.”

De windenergiesector houdt vandaag even de adem in. De ogen zijn gericht op de beursgang van het Spaanse bedrijf Iberdrola Renovables, de duurzame energietak van elektriciteitsproducent Iberdrola.

„Iberdrola is de concurrentie vijf jaar vooruit. Het stelt hiermee een voorbeeld”, zegt Dexia-analist Steven de Proost, die onlangs een uitgebreid rapport schreef over Iberdrola. „Als dit een succes wordt, volgt de rest van de industrie”, zegt Fortis-analist Antonio Lopez, die kantoor houdt in Madrid.

Als eerste grote elektriciteitsproducent heeft het Spaanse Iberdrola zes jaar geleden zwaar ingezet op schone energie, onder leiding van de toen net aangestelde bestuursvoorzitter José Galán. De focus ligt sindsdien op waterkracht, efficiënte gascentrales en windenergie. Iberdrola is nu met afstand de grootste windenergieproducent ter wereld.

De Proost: „Concurrenten als Acciona en Energias de Portugal denken er nu ook over om hun duurzame energietak apart te zetten en naar de beurs te brengen. Maar ze kijken eerst hoe Iberdrola Renovables het ervan afbrengt.”

Aan de investeerders zal het niet liggen, zegt Lopez. „Die hongeren naar groene aandelen. Windenergie is hot.”

Het is daarom slim om Iberdrola Renovables nu naar de beurs te brengen, zegt Lopez. Toen het nog deel uitmaakte van Iberdrola, werd de waarde van de dochteronderneming geschat op 10 tot 15 miljard euro. Nu het apart staat, is die waarde omhooggeschoten naar zo’n 20 tot 25 miljard euro.

Volgens De Proost had moederbedrijf Iberdrola ook weinig alternatieven behalve een beursgang. „Iberdrola heeft dit jaar twee grote overnames gedaan. Kosten: 26 miljard euro. Daar zit veel schuldfinanciering bij. Als Iberdrola zijn schulden verder zou vergroten, dan dreigde het zijn A-rating te verliezen. En dat is wel wat het bedrijf stond te wachten: zich verder opstapelende schulden. Want het heeft een pijplijn als weinig andere. Er liggen projecten voor de bouw van in totaal zo’n 20.000 windturbines. Maar windenergie is erg kapitaalintensief. En als Iberdrola het benodigde geld niet meer kan lenen, omdat het daarmee zijn A-rating in gevaar brengt, lijkt een beursgang de enige andere optie. Deze stap is onvermijdelijk”, zegt De Proost.

Iberdrola Renovables biedt 20 procent van zijn aandelen aan en staat vanaf vandaag aan de beurs van Madrid genoteerd. Met de eergisteren vastgestelde intekenprijs van 5,30 euro haalt het bedrijf bijna 4,5 miljard euro op. Genoeg om voorlopig vooruit te kunnen. Tot 2015 wil het jaarlijks 1.000 turbines plaatsen. In Spanje en Groot-Brittannië, maar vooral in de Verenigde Staten. Dat is op het moment de belangrijkste groeimarkt. Via de twee overnames van dit jaar – van het Schotse ScottishPower en het Amerikaanse Energy East – heeft Iberdrola daar nu voet aan de grond gekregen.

Toch heeft analist Lopez zijn bedenkingen. Windenergie wordt door overheden gesteund met subsidies. Wil Iberdrola Renovables blijven groeien, dan is het afhankelijk van die steun. „Nu is groen in, maar de politiek is grillig. Als de Amerikaanse overheid over een paar jaar toch voor kernenergie kiest, is wind dood.”

Er is nog iets, voegt De Proost toe. Door de hausse op de windenergiemarkt ontstaat er een krapte aan turbines. De gemiddelde wachttijd voor een turbine lag twee jaar geleden op zes maanden. Inmiddels is dat twaalf maanden. „En we gaan richting de achttien maanden”, zegt De Proost. „Oorzaak is een tekort aan technisch personeel.” Het is dus maar de vraag of Iberdrola Renovables zijn ambitieuze programma kan waarmaken.