Saturnus heeft zijn eigen kringstroom

rotterdam, 13 dec. Saturnus heeft niet alleen een ring van gruis en stofdeeltjes, maar ook een ring die uit een elektrische stroom bestaat, zo melden onderzoekers vandaag in Nature. Het gaat om een ring van zuurstof- en waterstofionen die langzaam rond de as van het magnetische veld van Saturnus bewegen en daardoor een elektrische stroom opwekken. Deze `kringstroom` is het sterkst in het gebied tussen de banen van de manen Rhea en Titan. Het bestaan van zo`n stroom werd al in de jaren tachtig gesuggereerd, maar nu is hij gedetailleerd in kaart gebracht door Cassini, de ruimtesonde die al ruim drie jaar rond Saturnus draait. De deeltjes van de kringstroom zijn afkomstig van de ijsmaan Enceladus. Ook rond Jupiter en de aarde draaien kringstromen. Bij Jupiter zijn de deeltjes afkomstig van de vulkanische maan Io, terwijl ze bij de aarde uit de ionosfeer komen.