Roemeense acteur Ion Fiscuteanu (70) overleden

AMSTERDAM, 13 DEC. Ion Fiscuteanu, de Roemeense acteur die ineens wereldberoemd werd met zijn smartelijke hoofdrol als de stervende man in The Death of Mr. Lazarescu (2005), is zaterdag overleden aan darmkanker. Hij is zeventig jaar geworden. Fiscuteanu was een theateracteur die sinds 1985 regelmatig in films te zien was. Balanta (de eik) van Lucian Pintilie haalde in 1993 de Nederlandse bioscoop. Van de veelgeprezen nieuwe generatie Roemeense regisseurs ontdekte Cristian Mungiu hem het eerst. Hij gaf hem een hoofdrol in Zapping (2000). De hoofdrol in Mr. Lazarescu was tevens zijn laatste filmrol. Regisseur Cristi Puiu zei tegen The New York Times dat Fiscuteanu eruit zag als ”een echt mens, geen acteur”. ”Elke dag vertelde hij me dat hij de pest had aan Boekarest en aan het personage dat hij moest spelen, maar hij legde zich er bij neer.”