PSV mist kracht en vernuft

Voor PSV is het avontuur in de Champions League voorbij na het verlies tegen Inter.

De ploeg is de afgelopen jaren te veel internationale ervaring kwijtgeraakt.

Edison Mendez verlaat na een half uur het veld met een rode kaart. Daarna was PSV kansloos, het verloor met 1-0 van Inter. Foto Bas Czerwinski 12-12-2007, EINDHOVEN. PSV - INTER MILAN. PSV SPELER EDISON MENDEZ VERLAAT HET VELD NADAT HIJ EEN RODE KAART KREEG. FOTO BAS CZERWINSKI

Een klein half uur had PSV gisteravond de hoop dat er misschien wel een stuntje in zat tegen Internazionale, in de laatste wedstrijd in de groepsfase van de Champions League. Maar toen verdediger Edison Mendez al na 28 minuten spelen rood kreeg nadat hij de doorgebroken Inter-aanvaller David Suazo had neergehaald, was duidelijk dat PSV na de winter genoegen moet nemen met een plek in het UEFA-Cuptoernooi.

Met een 1-0 nederlaag kwam gisteravond een einde aan een succesvolle serie van drie seizoenen waarin PSV telkens minimaal doordrong tot de achtste finales van de Champions League. Om een Houdini-achtige ontsnapping mogelijk te maken was PSV toch al afhankelijk van het resultaat dat Fenerbahçe thuis tegen het al uitgeschakelde CSKA Moskou zou halen. Maar de Turken lieten zich in eigen huis niet verrassen (3-1).

Toch speelde PSV geen onaardige wedstrijd tegen de Italiaanse kampioen, die door schorsingen en blessures gedwongen was tal van sterspelers in Milaan achter te laten. Zo nam trainer Roberto Mancini liefst zeven jeugdspelers mee naar Eindhoven. Maar Inter beschikt over zoveel kwaliteit dat het ontbreken van Zlatan Ibrahimovic, Luis Figo, Patrick Vieira, Dejan Stankovic en Francesco Toldo nauwelijks opviel.

PSV had zich vooraf al min of meer neergelegd bij een vroegtijdig einde van het Champions League-avontuur. Desondanks begon de ploeg van Jan Wouters met de beste bedoelingen. PSV kreeg al na twee minuten een uitgelezen mogelijkheid op voorsprong te komen, toen Jason Culina van de linkervleugel op maat werd bediend door verdediger Mike Zonneveld, maar het schot van de Australische international ging net naast het Italiaanse doel.

Kort daarna waren de Milanezen dichtbij de openingstreffer. Santiago Solari dook plotseling alleen op voor het doel van Heurelho Gomes, maar de keeper van PSV greep goed in.

Afgezien van enkele afstandsschoten, waaronder een vrije trap van Zonneveld, stichtte PSV in de eerste helft weinig gevaar. Inter speelde zoals de meeste Italiaanse ploegen onder het motto safety first, maar verzuimde ook ten volle gebruik te maken van het open huis dat PSV achterin hield. Met name ex-Feyenoorder Julio Cruz kreeg verscheidene mogelijkheden het duel te beslissen, maar pas bij de derde grote kans tikte de Argentijn de bal binnen, nadat de Hondurese uitblinker van Inter, Suazo, de bal opnieuw panklaar voor hem had neergelegd: 0-1.

PSV knokte met tien man door tot het bittere eind, maar de club uit Eindhoven miste de kracht en het vernuft om het Inter echt lastig te maken. Uit het duel werd andermaal duidelijk dat PSV, dat vorige week vrijdag nog in het eigen stadion op ontluisterende wijze werd weggespeeld door Roda JC, afgelopen jaren te veel aan ervaring heeft ingeleverd om op internationaal niveau nog mee te doen met de beste zestien clubs van Europa. Met name het vertrek van routinier Phillip Cocu en de Braziliaan Alex drukt zwaar op de club, die tweeënhalf jaar geleden nog wist door te dringen tot de halve finales van de Champions League.

In navolging van keeper Gomes uitte interim-coach Jan Wouters deze week ook zijn zorgen over het gebrek aan ervaren krachten in zijn selectie. „PSV is geneigd alleen talenten aan te trekken. Dat zorgt voor een scheve balans”, zei Wouters voor de wedstrijd tegen Inter.

Ondanks de vroegtijdige uitschakeling is het avontuur in de Champions League voor PSV financieel opnieuw een succes. Van de UEFA krijgt elke deelnemend club een startpremie van vijf miljoen euro, en aan de zeges tegen CSKA Moskou en de puntendeling thuis met Fenerbahçe hield de club anderhalf miljoen euro over. Elk thuisduel leverde ook nog eens een recette op van ongeveer een miljoen euro.

De club uit Eindhoven ontvangt voor het tweede jaar op rij ook de volledige Nederlandse pot aan televisiegeld, goed voor twintig miljoen. Als Ajax zich had weten te plaatsen voor de groepsfase, was de helft van dat bedrag naar de Amsterdamse club gedaan. Nu houdt PSV op die manier dertig miljoen euro over aan de Champions League.

Een overwintering in het belangrijkste Europese clubtoernooi had nog eens minimaal 2,2 miljoen euro extra opgeleverd.

Ook in het UEFA-Cuptoernooi valt nog wat te verdienen, al is dat fors minder. Als PSV de kwartfinale haalt, verdient de club 300.000 euro, naast de 400.000 euro voor elk thuisduel dat rechtstreeks door de NOS wordt uitgezonden.