Opta gaat in op feestje van KPN

Telecomtoezichthouder Opta heeft een feestje aangenomen dat haar was aangeboden door KPN, verreweg het belangrijkste bedrijf dat ze onder toezicht heeft. Het telecombedrijf organiseerde afgelopen maand een borrel voor „alle Opta-medewerkers en haar relaties” om het tienjarig jubileum van de toezichthouder te vieren.

Andere telecombedrijven die de Opta moet reguleren vinden het „ongehoord” dat de Opta het feestje heeft aanvaard. Op de borrel in het Haagse Museum voor Communicatie kwamen 50 tot 60 mensen opdagen, zegt een woordvoerder van KPN. „We vonden het een leuk idee, omdat ze tien jaar bestonden.” Op het programma stond onder meer een toespraak van Opta-voorzitter Chris Fonteijn.

De Opta ziet erop toe dat er voldoende concurrentie is op de telecommarkt, sinds KPN zo’n tien jaar geleden zijn monopolie op vaste telefonie kwijtraakte. Naar eigen zeggen is KPN goed voor 80 procent van het werk van de toezichthouder. Zo gaf de Opta het telecombedrijf tientallen miljoenen aan boetes. Besluiten van de Opta zijn van direct belang voor de resultaten van KPN.

Een woordvoerder van de Opta zegt dat de toezichthouder „gezien het open karakter van de bijeenkomst” niets kwaads zag in het aanvaarden van de uitnodiging. Er waren ook enkele afgevaardigden van andere telecombedrijven. „We zijn al tien jaar verder en hebben een professionele relatie met KPN. Het is juist mooi dat dit kan.” Volgens de interne regels van de Opta mogen medewerkers niets accepteren van meer dan 25 euro. „Dit was een bescheiden feestje.”

Een woordvoerder van Tele2, dat na de liberalisering van de telecommarkt de eerste serieuze concurrent was van KPN, noemt het feestje „ongepast en ongehoord”. „KPN is zo’n dominante marktpartij. Het is alsof een advocaat die midden in een proces zit, een feestje geeft voor de rechter.”